Samsunun ve bilhassa Atakum’un çehresini değiştiren hafif raylı sistem, halkın beklentisini karşılayamamıştır. Günü kurtarma amacıyla hemzemin ve araç trafiğiyle kontak halinde imal edilen sistem hızla büyüyen şehrin, yakın zamanda ihtiyacına cevap veremeyecektir.
Hizmete girmesiyle birlikte, ilçe minibüs duraklarının da merkez dışına çıkartılması ulaşımı karmaşık hale getirmiş, zaten geçim sıkıntısı çeken halkın üzerine ek yük getirmiştir. Ayrıca mağdur olan dolmuş taksi ve minibüs esnafına hiç bir alternatif getirilmemiştir. Oysa cumhuriyet meydanına kadar gidebilecek ilçe minibüslerinin, trafiğe çok büyük zararı olmayacak, dolarak kalkmaları durumunda merkez ilçe hatlarına yolcuların ek ücret ödemeleri önlenecektir.
İstihdam sorunu yaşayan ve genç insan göçü veren samsunda yeni iş alanları oluşturmak yerine mevcut minibüs ve dolmuş taksi esnafını işsizler sınıfına doğru götüren bu uygulama yanlıştır ve en kısa zamanda çözüm bulunmalıdır.
Okulların açılmasıyla birlikte full kapasite ulaşım hizmeti veren hafif raylı sistem, çokta ergonomik olmayan iç yapısıyla da kullanan insanları yoruyor. Konuştuğumuz bazı yolcular ters yöne bakan koltuklardan, aşırı gürültüden havalar soğumasına karşın çalıştırılan klimalardan ve sık sık arızalan sesli uyarı sisteminden şikayet ederken, yaşlı vatandaşlarda mavi koltuk uygulamasına riayet edilmediğini özellikle üniversite öğrencilerinin kulaklıkları takarak dünyayla ilişkiyi kestiğini ve yaşlı, hasta, hamile ve engellilerin kullanması gereken koltukları işgal ettiklerini ifade ettiler.
Sistemin kurulumundan kaynaklı trafikle iç içe ve hemzemin yapılmış olması, tramvayın mecburen çok yavaş seyrine imkan veriyor. Üniversiteden binen bir yolcu saatler sonra Tekkeköy istasyonuna ulaşabiliyor.
Özellikle Atakum’u Berlin duvarı gibi ikiye bölen sistem yıllarca komşuluk eden insanların ilişkilerini koparmış adeta iki farklı semt oluşturmuştur. Bir kaç kilometrede bir yapılan üstgeçitlerse oldukça dik ve kullanışsız, büyük masraflarla yapılan asansörleriyse genelde arızalı durumda.
TRAMVAY NE GETİRDİ NE GÖTÜRDÜ
Baslik ne getirdi ne goturdu olmasina ragmen sadece goturduklerine yer verilmis? Gercekten getirdigi hic bir seymi yok tramvaylarin? Klimalar haricinde ben memnunum tramvaylardan.
Yerden goge kadar haklisiniz.Harika bir yazi.Dogru soze ne nedir.
y.ziyanın takıp gitmesiii..
Tramvay yapanlardan ALLAH razı olsun...
Raylı sistemler toplu taşıma konusunda ilk tercih olmalıdır. Büyük şehirlerde hızlı ulaşımın en kolay yolu tramvay ve metro'dur. Uygulamada belki hatalar vardır ama düzeltilmesi mümkündür.
Haftaiçi her sabah 6:12'den beri Türkiş durağında oluyorum, saat 6:35 oluyor ve ben OMÜ'ye işe gitmek için beklerken peşpeşe üç tane OMÜ REKTÖRLÜK treni geliyor, ne işime yarar? Hergün böyle, önceki birkaç haftayı saymıyorum bile.. Yine geç bırakıyorlar insanları işe... Yeter ama ya, önümüz kış, karanlık.. Bu hareket saatlerini düzenleyenler biraz insaflı, vicdanlı olsun. Empati yapsın. Ben her gün son giriş saatim 7 olan işyerime 7:15, 7:20 gibi girmek zorunda mıyım? İşe yetişmek için, işyerime -normal şartlarda- 10 dk'lık mesafede oturduğum evimden 6'da kalkıp yollara düşüyorum, durakta hareket amirliğinizin keyfiyetini bekliyorum! Nedir bu ya..
"6:00 ila 7:30" arasında "OMÜ Yurtlar" seferlerini sıkılaştırın da şu rezillikten kurtulalım diye defaten her sabah aynı sıkıntıyı yaşıyoruz.
Bir kente yapılabilecek en büyük kötülük metro veya hafif raylı sistemi yer altından yapmamaktır.Üstten giden sistem zamanla trafik yükünü çekilmez hale getiriyor. Ayrıca hemzemin geçitlerde tehlike oluşturuyor.Alttan gitse rahatlık ve konforuna doyum olmuyor.
Sabri bey sanırım Samsun'da yaşamıyor. Hem araç sahibi olarak son derece faydalı buluyorum. Hem de tramvay kullanıcı olarak son derece faydalı buluyorum. Bu kadar yanlı yorum yapmış olmanıza çok şaşırdım. Tramvay hattından proje asamasindan beri şikayetçi tek bir grup vardı oysaki kim olduklarını yazmak istemiyorum ziraa çok basitce.
Tüm bunlarla berabar tramvay hatti daha da genislemeli daha da kapsamlı olmalı.