banner388
banner390

Dünyada ve Türkiyemizde, sarhoş edici içkilerle, uyuşturucu zehirlere karşı savaşan cemiyetin adı Yeşilay’dır.

Milletlerin huzuru, saadeti, yükselmesi işinde rol oynayan faktörler var­dır. Bunlardan biri de hayır cemiyetleridir. Meselâ: Kızılay, Çocuk Esirgeme Kurumu, Verem Savaş Derneği, Yardım Sevenler Demeği, Yeşilay Cemiyeti, Türk Hava Kurumu... gibi.

Dünyada ilk olarak Amerika’da 1843 yılında Yeşilay Cemiyeti kuruluyor. Cemiyetin adı: İTİDAL ÇOÇUKLARl’dır.

Daha sonra diğer milletlerde teşek­küller kuruluyor. Hâlen bu cemiyetler bir federasyon halinde çalışmakta ve birbirlerine bağlı bulunmaktadır.

Bu teşkilâtın kısaltılmış adı, İGOT’tur.

YEŞİLAY CEMİYETi,  Birinci Dünya Savaşı sonunda, Milli Mücadelenin başlamasından sonra cesur ve gözü pek Türk ordusu ile savaşarak baş edemeyeceklerini anlayan itilaf devletleri gençler üzerinde planlar kurmaya başlamışlar. Özellikle İstanbul’u işgal eden İngilizlerin beraberinde getirdikleri içkileri gizli bir şekilde gençlere dağıtması bir grup vatansever aydının dikkatini çekmiştir.  Ord.Prof.Dr. Mazhar Osman (UZMAN) ve arkadaşları Şeyh’ül-İslam (bu gün ki Diyanet İşleri Başkanlığı) Haydarizade İbrahim Efendi’nin önderliğinde padişahın da izin vermesi ile 5 Mart 1920 tarihinde İstanbul’da “Hilal-ı Ahdar Cemiyeti” ni kurmuşlardır. Hilal “ay”, ahdar ise “yeşil” anlamına gelmektedir. Sembol olarak uçları sağa bakan yeşil hilal resmi seçilmiştir.

Buradaki hilal bağımsızlığımızın sembolü bayrağımızdan alınmıştır.

Yeşil renk ise huzur ve mutluluğu temsil etmektedir. Cemiyet daha sonra “Yeşil Hilal” ve sonra da “Yeşilay” adını almıştır.

19 Eylül 1934 tarihinde 2-1288 sayılı bakanlar kurulu kararı ile topluma yararlı cemiyetler statüsüne alınmıştır.

İçkiye karşı kurulan cemiyet zamanla insanlarda bağımlılık yapan bütün alanlara yönelmiştir. Alkolden sonra sigara, uyuşturucu madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı da çalışma alanları arasına girmiştir.

Cemiyetin vizyonu da şöyle şekillenmiştir:

Yeşilay, insan onurunu ve saygınlığını temel alan, toplumu ve gençliği ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan, milli ve ahlaki değerleri gözeterek ve bilimsel metotlar kullanarak tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji, kumar vb. bağımlılıklarla mücadele eden; önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ve savunuculuk çalışmaları yürüten bir sivil toplum kuruluşudur.

Yeşilay haftası ve etkinlikleri her yıl, Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından hayata geçiriliyor.

“Kamuya Yararlı Cemiyetler” statüsünde olan kuruluş, toplumu zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirmek amacıyla çalışan, gönüllü bir kurum olarak faaliyetlerini sürdürüyor.  Türkiye Yeşilay Cemiyetinin faydalı çalışmalarım yakından izleyen Devletimiz de, gereken ilgiyi dâima göstermiş ve göstermektedir. 

Dernek günümüzde, bilgisayar ve internet bağımlılığı konularında da çalışmalar sürdürüyor.  5 Mart 1920 tarihinde, Hilâl-i Ahdar Derneği daha sonra ‘Yeşilay Derneği’ adını almıştır.

Yeşilay Derneği’nin kuruluş tarihini de içine alan  1 – 7 Mart arasındaki hafta, 1953’ten bu yana ülkemizde 1-7 Mart Yeşilay Haftası olarak kutlanır. Yeşilay Haftasında alkollü içkilerin ve zararlı alışkanlıkların bireye, aileye ve topluma zararları anlatılır.                                                    

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.