OMÜ Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (HADYEK) tarafından düzenlenen; Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEHAM) ve Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) tarafından hazırlanan ve Sürekli Eğitim Merkezince (OMÜSEM) organize edilen, “14. Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı”nın teorik kısmı, uzaktan eğitimle asenkron olarak tamamlandı. Eğitime farklı 12 şehirden katılan 77 araştırmacı Uzaktan Eğitim Merkezinde yapılan sınava katıldı. Yapılan sınavda başarılı olan araştırmacılar daha sonra Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezinde düzenlenen uygulamalı eğitimlerine başlayacaklar. Uygulama sınavında da başarılı oldukları takdirde araştırmacılar sertifika almaya hak kazanacak.

"Biz her türlü desteği veririz"

Teorik dersler sınavı öncesi OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal araştırmacıları ziyaret etti. Ziyarette konuşan Rektör Ünal, “AR-GE ile alakalı 1-2 şeyin üzerinde vurgu yapmak gerekiyor. AR-GE bir kültür meselesidir. Burada esas yaşatmaktır. Yaşam konforunu arttırmaktır. Sonuçlarının etki değerini yükseltmektir. Bu nedenle DEHAM gibi yapılanmalar aslında joker yapılanmalardır. Üniversitede baştan itibaren DEHAM’ın envanterinin yenilenmesi, yapılacak olan AR-GE’lerin malzemelerinin yeterli düzeyde hazırlanması, bu üniversitenin genel politikasının içerisinde genel bir yer tutuyor. Özellikle dış kaynaklı projelerde araştırmacı olmanız, yürütücü olmanız bu süreçte Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile bir iş birliği isterseniz, böyle bir fırsat oluşursa biz her türlü desteği veririz” dedi.



“Türkiye’nin en iyi kursuyuz"

Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, "Biz Türkiye’nin iyi kurslarındanız demiyoruz, Türkiye’nin en iyi kursuyuz. Türkiye’nin her tarafından insanlar bizlerden yardım istiyorlar. Bizim yaptığımız profesyonel çekim ve derslerin asenkron olarak anlatılması hiçbir yerde yoktur. Tabii, şunu yanlış anlamamak lazım: Biz sizlere sertifika veriyoruz. Gelin elimizde de fazla kalmış hayvan var, üzerinde deney yapın. Yok. Bizim amacımız eğer ki gerekli değilse, bilimsel bir çıktı çıkmayacaksa size çıkarabildiğimiz kadar zorluk çıkarmaktır. Gerekli değilse bir çalışma, hayvanların katledilmesi zaten etik de değil” diye konuştu



"Sınavda başarılı olanlara DEHAM'da yüz yüze eğitim verilecek"


HADYEK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız, “Türkiye’nin her tarafında çok iyi bilinen bir kurs olarak gözükmektedir. Başka yerlerdeki üniversiteler bu kursları açtıkları zaman hep 30 kişilik açıyorlar ama biz bunu hiçbir zaman sınırlamadık. Her açtığımızda 90 kişilik açıyoruz. Kursumuz teorik ve pratik kısımlardan oluşmaktadır. Toplamda 75 saattir. Bu 75 saatin 40 saati asenkron olarak devam etmektedir. 40 saati tamamlayan kursiyerlerimiz bugün teorik sınava girecekler. Sınavdan başarılı olanlara ise DEHAM’da yüz yüze uygulamalı olarak eğitim verilecek” şeklinde konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün ilgili genelgesine dayanılarak hazırlanan programa Samsun haricinde İstanbul, Ordu, Sinop, Rize, Afyonkarahisar, Giresun, Trabzon, Amasya, Bartın, Çorum ve Diyarbakır’dan 77 araştırmacı katıldı. Programın eğitimcileri arasında Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız, Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, Prof. Dr. Gülay Çiftçi, Prof. Dr. Yavuz Kürşad Daş, Prof. Dr. Şerife Tütüncü, Prof. Dr. Şinasi Umur, Prof. Dr. Süleyman Sırrı Bilge, Prof. Dr. Yüksel Terzi, Prof. Dr. Şule Sanal, Doç. Dr. Berfin Melikoğlu Gölcü, Doç. Dr. Buğra Genç, Doç. Dr. Enes Atmaca, Doç. Dr. Leman Tomak, Doç. Dr. Gökhan Arslan, Doç. Dr. Ali Tümay Gürler, Doç. Dr. Tuğrul Ertuğrul, Doç. Dr. Emre Özan, Arş. Gör. Dr. Efe Karaca, Arş. Gör. Dr. B. Deniz Ersoy, Arş. Gör. Elif Bağatır, Arş. Gör. Melis Göl, Arş. Gör. Zeyno Nuhoğlu Öztürk, Arş. Gör. Nurcan Delice, Öğr. Gör. Musa Şahin ile Vet. Hek. Hakan Fidanboy yer aldı.


Sınav önce gerçekleşen ziyarete ayrıca OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Terzi ve Prof. Dr. Cengiz Çokluk da katıldı.