Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Yerli ve Milli uydu Türksat 6A gece vakti gök kubbeyi aşacak!

Bilim ve Teknoloji

Türkiye tarafından üretilen ilk yerli ve milli uydu Türksat 6A, gece saat 00.20’yi gösterdiğinde gök kubbeyi aşmak için fırlatılacak. 

Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida Eyaleti üzerinden fırlatılacak olan Türksat 6A, Spacex firmasının çatısı altında bulunan Falcon 9 roketi aracılığıyla uzaya gönderilecek. 84 adet yerli ve milli ekipman kullanımıyla üretimi yapılan Türksat 6A’nın açıklanan yerlilik oranı yüzde 80 seviyelerini aşıyor. Fırlatma işleminden öncesinde son kontrolleri yapılan uydunun tıpkı aynı modeli ODTÜ TÜBİTAK Uzay Yerleşkesi’nde tanıtılıyor. 

Fırlatma kütlesi 4,2 ton olan ve 8,4 kilovat gücünde faydalı yüke sahip olan Türksat 6A, Türkiye, Avrupa ve Güney Asya'da geniş bir coğrafyada hizmet vermeye başlayacak. 6A, daha önceki uyduların aksine Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkeleri de kapsam alanına alarak hizmet verdiği nüfus kapasitesini 3,5 milyardan 5 milyara çıkaracak.
00.20'de uzaya fırlatılacak 6A, fırlatılmasının 70'inci dakikası sonrasında ise geçici yörüngesine oturacak ve ilk sinyallerini verecek. Ardından bir aylık yolculuğa çıkacak Türksat 6A, dünyadan 35 bin 786 kilometre uzaklıktaki konumunda sabitlenecek.

Kaynak: İHA
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.