Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Depozito Yönetim Sistemi için tarih: 1 Ocak 2025

ÇEVRE

 Çevre temizliği açısından yeni projeler gerçekleştiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafınca düzenlenen sıfır atık projesi kapsamında Depozito İade Sistemi, 1 Ocak 2025 tarihinde devreye girecek. Bu çerçevede teneke kutular, plastik şişeler, meyve suyu kapları ve cam şişeler 25 kuruş karşılığında geri alınacak. 

Sıfır Atık projesi çerçevesinde yer alan Depozito İade Sistemi ile doğayı korumak adına yeni bir adım atılacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafınca hayata geçirilecek olan projede; hedef Sıfır Atık olacak. Plastik, teneke, su ve meyve suyu gibi birçok geri dönüştürülebilir malzeme bakkal ve büfe gibi alanlara geri iade edildiği taktirde 25 kuruş ödeme yapılacak.

VATANDAŞIN CÜZDANI TÜRKİYE EMLAK KATILIM BANKASI OLACAK

Bununla birlikte; Türkiye Emlak Katılım Bankası altyapısı aracılığı ile vatandaşlara e-cüzdan hesapları açılacak. Böylece vatandaşın geri dönüştürdüğü her şişe için 25 kuruş bu hesaplara eklenecek. Vatandaş parayı biriktirdikten sonra bu parayı gönlünce harcayabilecek.

DEPOZİTO İADE SİSTEMİ İÇİN TARİH: 1 OCAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çatısı altında aktif olan Türkiye Çevre Ajansı’nın, şu an çalışma aşamasında olan Depozito Yönetim Sistemi’nin hayata geçirilmesi için 1 Ocak 2025 tarihini işaret etti. Öncesinde 1 Ocak 2021 yılında hayata geçirilmesi planlanan proje birçok kez sarkmıştı, şimdi ise ilk önce 100 mililitre ve 3 litre arasındaki ambalajlı içeceklerin geri toplanması adına hayata geçirilecek.

SİSTEM 5 BİN NOKTADA HİZMET VERECEK

2025 senesinde bütün il ve ilçelerde 5 bin noktaya Depozito Yönetim Sistemi koyulacak. Öncelikli olarak belirlenen alanlar ise; millet bahçeleri, alışveriş merkezleri, üniversiteler ve belediyeler gibi insanların yoğun olduğu alanlar olacak. 2025 içerisinde Depozito Yönetim Sistemi’nin birçok alanda da arttırılması planlanıyor.
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.