Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Fındık ve çayda işçi sorunu 

ÇEVRE

Ordu, Trabzon, Giresun ve Rize'de çay ve fındık sezonu için işçi sorunu yaşanıyor. Korona virüs pandemisi nedeniyle üreticiler işçi bulmada sorun yaşarken bu probleme çözüm üretilmeye çalışılıyor.

Korona virüsün etkileri hakkında konuşan Gürcistan Uluslararası Yabancı Yatırımcılar Derneği Başkanı Osman Çalışkan, “Covid-19‘un herkes için gerçekten büyük zorluk olduğunu hepimiz biliyoruz, bu durum tüm dünyayı etkiledi. Aktif bir yaşamdan salgın içinde bulduk kendimizi ve bu herkes için çok zor. Bir gün bu sürecin duracağını biliyoruz, ama ne zaman olacağını bilmiyoruz. Bu noktada, en önemlisi kurallara uymak ve yüksek sosyal sorumluluğa sahip olmaktır. Aslında, 2020 dünya için küresel bir mücadele yılıdır ve hepimiz zor bir durumdayız, özellikle iş dünyası. Çünkü ülkeler virüsü durdurmak için sınırları kapattı, restoranlar, mağazalar, ofisler hemen hemen bütün işletmeler kapatıldı.” dedi.

GÜRCİSTAN BAŞA ÇIKABİLİYOR

Gürcistan’da virüs sürecinin iyi yönetildiğini ve durumların iyi yönde ilerlediğini berliten Osman Çalışkan, “ Son bir haftadır korona virüs vaka sayısı iyileşen vaka sayısından azdır ve bu umut vericidir. Bugüne göre Gürcistan’da toplam 652 korona virüs vakası bulunmaktadır. Bunlardan 383’ü iyileşti ve 12 kişi hayatını kaybetti. Gürcistan devleti bu krizi gerçekten iyi yönetmeyi başardı, alınan önlemler verimli sonuçlar verdi. Krizle mücadele planının, kapsamlı, etkili ve zamanında olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

DÜZENLEME YAPILMALI 

Korona virüsün dünya genelinde çok çabuk yayıldığını ve bu durumun uluslararası ve yerel işletmelere yeni sıkıntılar çıkardığını söyleyen Çalışkan, “Covid-19’un iş faaliyetleri üzerinde gerçekten olumsuz bir etkisi oldu. Birçok iş yeri eskisi gibi çalışamıyor bazıları ise kapandı. Bu da birçok kişinin işsiz kalmasına neden oldu. Umarım gelecekte bu kriz durumunu, güçlerimizi birleştirerek, yeni fikirler ve planlar ile tekrar başarılı bir şekilde yönetebiliriz. Her şeyden önce, tarımı geliştirmek ve yetersiz olan ürünlerin üretilmesi gerekiyor. Ülkede üretim yapan işletmelere bakmamız gerekiyor. Bu, daha az ithalat yapmamıza yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, bu an için ilk ve en önemli şey sağlık sektörüne bakmaktır, çünkü nitelikli sağlık personeli korona virüse karşı mücadele için çok önemlidir. Tabii ki, mevcut durum göz önünde bulundurulduğunda, Gürcistan hükümeti ile Gürcistan’a yatırım çekmeye çalışacağız.” dedi.

KAPILAR KAPALI

Türkiye ve Gürcistan’ın sınır komşusu ve dost ülkeler olduğunu bildiren Çalışkan, sözlerine şöyle devam etti: “Şimdiye kadar her iki ülke de birbirini ekonomik kültürel ve diğer alanlarda desteklemişlerdir. Her alanda farklı projeler yapmaktadır. Ayrıca Gürcistan da Türk şirketlerinin yatırımlarına büyük ilgi göstermektedir ve Türk iş adamları iki ülke arasında ilişkileri güçlendirmektedir. Her iki ülke arasındaki ilişkileri her alanda daha da geliştirmeye çalışacaktır. Biliyorsunuz ki zor bir zamandan geçiyoruz ve en önemlisi ise sağlıklı kalmaktır. Türkiye ve Gürcistan arasında korona virüs nedeniyle sınır kapısı geçici olarak kapatıldı ve iki ülke arasında çok zor bir dönem olduğunu düşünmekteyim çünkü Gürcistan’da da birçok işletmede çalışan Türk vatandaşları Türkiye’ye geri dönmek zorunda kaldı. Biz iki dost ülkeleriz ve hep yan yana olacağız hep birlikte bu durumdan çıkacağımızı umut ediyoruz.”

SINIRDA TEST

Sözlerine “Biliyorsunuz ki Gürcistan’dan Türkiye’ye Karadeniz bölgesine sezonluk işçiler gelmekteydi. Bu insanların çoğunluğu Gürcistan Ajara bölgesindeydi, fakat maalesef şimdi sınır kapısı kapatıldı” şeklinde devam eden Çalışkan, “Burada çay üreticileri işçi bulamadığı için zor durumdalar. Aynı zamanda çay toplamaya gelmek isteyen Gürcü vatandaşları da kapılar kapalı olduğu için zor durumda kaldılar çünkü onlar sezonluk çalışmayla evlerine ekmek getiriyorlardı. Umut ederim ki her iki ülke sağlık tedbirleri almak şartıyla bu soruna bir çare bulurlar. Benim önerim Türkiye’ye girişte ve çıkışta hızlı Covid-19 testi yapılması, daha önceden ihtiyaç olan çay toplanacak köylerin belirlenmesi, organize edilmesi ve sosyal mesafeye dikkat edilerek işçilerin Türkiye’ye getirilmesidir. Tabi ki son karar iki ülkenin yetkililerindedir. Yakında fındık toplama sezonu başlayacak ve o zaman sınır kapısının açık olacağını ve Gürcü insanların tekrar Türkiye’ye işe gideceğini umut ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.