Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Karadeniz’de müsilaj tehlikesi var mı?

ÇEVRE

Samsun ve Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Osman Parlak, Ordu Fatsa ve Perşembe yakınlarında görülen deniz kirliliğinin Marmara Denizinde görülen müsilajla ilgili olmadığını, ancak denizlerimizin genel anlamda tehlike altında olduğunu söyledi.

NEDENİ, ATIK YÖNETİMİ ve KÜRESEL ISINMA

Marmara Denizinde meydana gelen müsilaj kabusuyla ilgili Samsun Haber’e konuşan ve aynı zamanda Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkan Yardımcısı olan Osman Parlak “Marmara’daki kirliğin asıl nedeni, oradaki yoğun nüfusa bağlı çevre kirliliği, derin deniz deşarjların arıtmasız veya yetersiz arıtma ile salınması, sanayi tesislerinin yoğunluğu ve buna bağlı atıkların usulüne uygun olarak bertafat edilmemesi ve arıtma tesislerinin yetersizliğidir. Bu nedenlerin oluşturduğu durumu tetikleyen ve müsilaja neden olanda küresel ısınmaya bağlı Marmara denizindeki deniz su sıcaklığının artmasıdır. Bu yeni bir olay değil. Yıllardır devam etmektedir ama son gelinen noktada endişelerimiz artmıştır.” dedi. 

KARADENİZ İÇİN ŞİMDİLİK TEHLİKE YOK

Karadeniz ve Samsun için şimdilik böyle bir tehlikenin söz konusu olmadığın belirten Parlak şöyle devam etti: ”Ordu’nun Perşembe ve Fatsa ilçelerinde bir şeyler görüldü ama bu da müsilaj mıdır, değil midir belli değil. Karadeniz 'in geleceğinde ben böyle bir tehlike görmüyorum ama Marmara’daki tehlike devam ediyor. Bu durum muhtemelen bir süre daha devam edecek. İleri derecede biyolojik arıtmalar olmadan denize ya da başka yerlere boca edilecek her şey kirlilik yapar ve denizleri yok etmek gibi sonuçlar doğurur’’ dedi. 

MÜSİLAJIN ÇÖZÜMÜ MİDYE

Karadeniz’in Marmara gibi bir nüfus yoğunluğu ve sanayileşmeye sahip olmamasının bir avantaj olduğuna işaret eden Başkan Parlak, Marmara’daki kirliliğin önlenmesi için midye üretim çiftliklerinin arttırıldığını söyledi. Halen Marmara Denizi’nde 10 midye yetiştirme çiftliği olduğunu, ilave olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 40 tesis için daha izin verdiğini, Ege Denizi’nde de 40 tesiste izin verildiğini belirten Parlak, kirliliğin önlenmesi konusunda çevresel önlemlerin ve fiziki mücadelenin yanı sıra  biyolojik mücadelenin de önemli olduğunu belirterek, bu amaçla özellikle Marmara Denizinde midye yetiştiriciliğinin daha da yaygınlaştırılması gerektiğini ve bu konuda çalışmaların başlatıldığını kaydetti.

Samunhaber.com
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.