Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Maymun çiçeği Dünya Sağlık Örgütü'nü harekete geçirdi: Küresel halk sağlığı acil durumu ikinci kez ilan edildi...

Dünya

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsünden dolayı iki sene içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden çevre ülkelere yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsünden dolayı iki sene içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne komşu konumunda bulunan diğer ülkelerde de görülmeye başlayan maymun çiçeği virüsü DSÖ harekete geçti. 

Burundi, Kenya Ruanda ve Uganda’da sık sık görülen maymun çiçeği virüsünün artma sıklığından dolayı Dünya Sağlık Örgütü ikinci kez acil durum alarmını çaldı. Konuyla ilgili DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu salgınları durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahalenin şart olduğu açıktır” ifadelerini aktardı.

Küresel halk sağlığı acil durumu, DSÖ tarafınca verilebilecek en yüksek alarm seviyesi olarak aktarıldı. Bu alarmın amacıysa bir hastalığın kontrol altına alınabilmesi adına; araştırma, finansman, uluslararası halk sağlığı önlemlerini ve iş birliğini hızlandırmak şeklinde kaydedildi.

AFRİKA’DA DÜN “HALK SAĞLIĞI ACİL DURUMU” İLAN EDİLDİ

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC), dün Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle kıta genelinde "halk sağlığı acil durumu" ilan etmişti. Africa CDC, bu yıl kıtada şimdiye kadar maymun çiçeği kaynaklı 17 binden fazla vaka ve 517 ölüm rapor edildiğini aktararak, bunun geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 160'lık bir artışı temsil ettiğini söyledi. Afrika’da toplam 13 ülkede vaka bildirdi. Maymun çiçeği virüsünün ilk ortaya çıkış tarihi 1970 senesinde Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeydi. Virüsün tespit edilmesinin ardından ara ara Afrika’nın bazı yerlerinde endemik olarak gözlemleniyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ HAKKINDA İLK “HALK SAĞLIĞI ACİL DURUMU”

Dünya Sağlık Örgütü tarafından maymun çiçeği virüsüyle ilgili olarak verilen ilk halk sağlığı acil durumu; 2022 senesinde, büyük ölçüde cinsel temas aracılığıyla 100’den fazla ülkeye maymun çiçeği virüsünün yayılmasından dolayı verilmişti. DSÖ, 10 ay sonra sağlık krizinin kontrol altına alındığını söyleyerek acil durumu sona erdirmişti.

Kaynak: İHA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.