Bundan sonra trafiğe kayıtlı tüm taşıtlara plaka numaralarını da içeren birer kimlik birimi (etiket-çip) takılacak. Bu çipleri akaryakıt pompaları da okuyabilecek ve böylelikle hem satılan akaryakıtlar anlık olarak izlenebilecek hem de hangi aracın hangi istasyondan yakıt aldığı sistemde anlık olarak takip edilebilecek.
Sisteme el yordamıyla müdahale olamayacağı için canlı bombalar başta olmak üzere terör gibi farklı suçlardan aranan araçlar ve kişilerin belirlenmesi daha kolay olacak. Aranan aracın plakası, sisteme girildiğinde en son hangi akaryakıt istasyonundan yakıt aldığı görülebilecek ve istasyonlardaki güvenlik kameraları ile de kişiler ortaya çıkarılabilecek.
Kaçak akaryakıtla mücadele kapsamında bu yeni sistemle pompalar plakayı otomatik olarak okuyacak, böylece satılan akaryakıt anında izlenecek. Araçtan başlayarak tüm istasyonların ne kadar satış yaptığı takip edilirken, Maliye her aracın ne kadar yakıt aldığını bildiği için istasyonun yanlış beyanda bulunma imkanı da kalmayacak.
Maliye Bakanlığı değeri milyon dolarları bulan otobüs ve minibüs hatlarındaki plaka alım satımları için de yeni düzenlemeler getiriyor. Tahditli plaka alım ve satımlarının gerçek değeri üzerinden işlem görmesi amacıyla gerekli alt yapı oluşturulacak, böylelikle mevcut uygulamada değeri 1 milyon TL olan bir otobüs hattına ilişkin plakanın satışında daha düşük vergi ödenmesi için 500 bin TL olarak gösterilme devri de bitmiş olacak.
Araç Sahipleri Dikkat! Yaptırmayana Yakıt Bile Yok
Araç Sahipleri Dikkat! Yaptırmayana Yakıt Bile Yok
Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor
Ekonomi
Terörle mücadele ve kaçak akaryakıtın önlenebilmesi için tüm taşıtlarda çip sistemine geçiliyor. Bunu yaptırmayana yakıt bile yok.