Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

ATM’lerde yeni yapılan güncelleme: Dikkat etmezseniz kartınız yutulabilir!

Ekonomi

ATM’lerde dolandırıcıların önüne geçmek adına yeni yöntemler eklendi. Eklenen yeni işlem menüsüyle dolandırıcılara hızlı bir şekilde müdahale edilecek, çalınan, bilgileri kullanılan kart ise ATM tarafından yutulacak. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ATM ve mobil uygulamalar üzerinde büyük güncellemelerle kullanıcıların deneyimlerini daha iyiye yöneltmeye devam ediyor. Yapılan güncellemeler arasında en öne çıkan ise ATM’lerde dolandırıcılığa karşı geliştirilen kart yutma yöntemi ve yeni işlemler menüsü oldu. 

FAST, havale ve EFT yöntemlerine yeni bir seçenek daha eklendi. Bu yeni işlem menüsünde “Hesap Bilgilerini Güncelle” ve “Şifre Değiştir” gibi birçok işlem bulunuyor. Yeni yöntem ile kullanıcılar bilgilerini değiştirmek istediğinde ATM üzerinden ya da mobil bankacılık ve internet bankacılığı aracılığıyla hesap bilgilerini daha kolay ve hızlı bir şekilde güncelleyebiliyor.

DİKKAT! ATM BU İŞLEMLERİ YAPARSANIZ KARTI YUTABİLİR

Son zamanlarda hayata geçirilen ATM yenilikleriyle; dolandırıcılara önlem olarak geliştirilen kart yutma işlemi de güncellemeler arasındaki yerini aldı. Böylelikle ATM üzerinden yapılan şüpheli işlemlere derhal önlem getirilerek müşterilerin güvenliği sağlanacak. Kart yutmanın etkinleşmesi için ise:
•    Şifrenin üç kere yanlış girilmesi: Eğer kart şifresi üç kere yanlış girilirse; güvenliğiniz için kart ATM tarafından yutulabilir. Böylelikle çalınan ya da kaybedilen kart kullanılamaz hâle gelir.
•    Borçlardan dolayı kartın iptal edilmesi: Borcunuz bulunuyorsa banka kartınızı iptal edebilmekte; bu durumda ATM kartınıza yutarak el koyar.
•    Son kullanma tarihi geçen kartlar: Son kullanma tarihi geride kalan kartlar ile işlem yapmaya çalıştığınızda; ATM kartı yutabilmekte.
•    ATM’lerde yaşanan teknik sorunlar: Çok fazla rastlanmasa da bazı durumlarda teknik arıza nedeniyle ATM kartı yutabilir.
•    Kart adına çalıntı ya da kayıp ihbarı yapılması: Kart ile ilgili çalıntı ya da kayıp ihbarında bulunduğunuz durumlarda ATM kartınızı yutabilir.

KARTIMI ATM YUTTU NE YAPMALIYIM?

•    Müşteri Hizmetleriyle iletişime geçin: Mevcut bankanın müşteri hizmetleriyle iletişime geçmeniz kart yutma durumunu ortadan kaldıracaktır.
•    Kartınızı iptal edin: Dolandırıcılık riskinin önüne geçmek adına kartınızı iptal edin; banka yutulan kartlarda genellikle otomatik olarak kartı iptal eder.
•    Yeni kart isteyin: Yutulan kart yerine banka derhal size yeni bir kart temin edecektir. Birkaç gün içinde kartınız verdiğiniz adrese gelecektir.
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.