Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

En çok Instagram’dan satış yapanlar etkilenmişti, Bakan Bolat “kayıt dışı satışlar” dedi.

Ekonomi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Instagram satıcılarının 1,9 milyar zarara uğrayabileceği ihtimali hakkında konuştu. Bolat’ın “kayıt dışı satışlar” ifadesi dikkat çekti. Bolat, sosyal medya mecraları reklam için kullanılır sözlerini ekledi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Instagram ve benzeri sosyal medya platformlarından yapılan satışların e-ticaret olarak nitelendirilmediğini ve bu nedenle ilgili kanunlar kapsamında yer almadığını duyurdu. Bolat, bu satışların genellikle telefon numarası veya WhatsApp gibi doğrudan iletişim araçları kullanılarak gerçekleştirildiğini belirtti. Bu durumun, kayıt dışı ticaretin yaygınlaşmasına ve dolayısıyla vergi gelirlerinin azalmasına yol açtığını vurguladı.

KAYIT DIŞI SATIŞLAR VERGİ GELİRİNİ AZALTIYOR

Bolat, sosyal medya platformları üzerinden yapılan satışların, genellikle kayıt dışı olduğunu ve vergi gelirlerinin azalmasına neden olduğunu ifade etti. "Bu satıcılar, yasal yükümlülüklerini yerine getiren işletmeler karşısında haksız rekabet oluşturarak avantaj sağlıyor" diyen Bolat, ayrıca bu tür satışların tüketici mağduriyetlerine yol açabileceğini ekledi.

E-TİCARET KANUN KAPSAMINDA OLMALI

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a atıfta bulunan Bolat, e-ticaret olarak kabul edilebilmesi için satış işlemlerinin fiziksel olarak karşı karşıya gelmeden ve doğrudan iletişim araçları kullanılmadan gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, alım satım sözleşmesinin ve siparişlerin elektronik ortamda yapılmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

Bolat, Instagram’a getirilen erişim engelinin e-ticaret üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, sosyal medya platformlarının sadece tanıtım amaçlı kullanıldığını, gerçek satış işlemlerinin genellikle doğrudan iletişim araçlarıyla yapıldığını ifade etti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.