Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Enflasyonun acısı şirketlerden çıkıyor KOBİ'ler ise tehlikede

Ekonomi

Türkiye'de artan enflasyonun acısı şirketlerden ve KOBİ'lerden çıkıyor. Her gün bir şirket daha kapanırken Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, konuyla ilgili bilgilendirmede bulundu.

Türkiye ekonomisi, yüksek enflasyonla ve sıkı para politikalarıyla mücadele ederken, zor ekonomik koşullara dayanamayan şirketlerin kapanma sayısı artıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yayımlanan "Kurulan ve Kapanan Şirket İstatistikleri Haber Bülteni"ne göre, Temmuz 2024'te kapanan şirket sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 39.8 oranında artış göstererek 2 bin 889'a ulaştı. Tasfiye edilen şirket sayısı ise yüzde 10.6 artışla 2 bin 902'ye yükseldi.

2024'ÜN İLK 7 AYI ŞİRKETLER İÇİN İYİ GEÇMEDİ

Yılın ilk yedi ayında kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14.5 azalarak 62 bin 389'a gerilerken, kapanan şirket sayısı yüzde 28.3 artışla 14 bin 828'e, tasfiye edilen şirket sayısı ise yüzde 3.8 artışla 15 bin 77'ye yükseldi. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yüksek faizlerin ve artan çalışan maliyetlerinin şirketleri zor durumda bıraktığını belirterek, bu durumun iş yapma isteğini azalttığını ifade etti. Zeytinoğlu, “Girişimciler cebinden para koyarak işleri devam ettirmek istemiyor. Bu nedenle kapanışların biraz daha hızlı arttığı bir dönem yaşıyoruz” dedi.


KOBİ'LERİN DURUMU TEHLİKE ÇANLARI

Zeytinoğlu, geçmişte de enflasyon mücadele dönemlerinde şirket kapanmalarının yaşandığını hatırlatarak, “Firmalarımızın ayakta durabilmesi önemli. KOBİ’lerin hem sayısı çok fazla hem istihdamları çok yüksek. KOBİ’lerin devreden çıkması işsizliğe de yol açacak” şeklinde konuştu.

DURGUNLUK DÖNEMİ

Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Türkiye'deki şirketlerin büyük çoğunluğunun borçla çalıştığını belirterek, yüksek faizlerin bu firmaları zombi haline getirdiğini ifade etti. Uzunoğlu, “Kredileri kıstığınız ve maliyetlerini yükselttiğiniz zaman bu firmalar artık faaliyet gelirleriyle faizlerini bile ödeyemez duruma geliyor. Bu programın kaçınılmaz bir sonucu durgunluk. Bu tür bir uygulama, birçok şirketin piyasayı terk etmesine neden olur” dedi. Ayrıca, yedi ayda konkordato talep eden şirket sayısının 1554’e yükseldiğini belirtti.

TAKİBE ALINAN KREDİLERDE REKOR ARTIŞ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 16 Ağustos itibarıyla bankaların takipteki ticari ve diğer kredi alacakları 165.4 milyar liraya ulaştı. Bu rakam, 2023 yılının sonunda 146.6 milyar lira, geçen yılın aynı haftasında ise 134.9 milyar lira olarak kaydedilmişti. Ayrıca, Haziran 2024 sonu itibarıyla sadece KOBİ’lerin takipteki kredileri 60 milyar liraya ulaştı.

Ekonomik koşulların giderek zorlaştığı bu dönemde, şirketlerin ve KOBİ'lerin karşılaştığı zorluklar, ekonomik istikrarı tehdit ediyor ve çözüm arayışlarını acil hale getiriyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.