Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Havaalanı güvenliğine ilişkin yeni düzenlemeler: Elle kontrole izin vermeyen yolcu ceza alacak!

Ekonomi

Uçakta taşkınlık çıkartanlar ve elle kontrole izin vermeyen yolcular için para cezası uygulanmasını öneren, ulaştırma alanı adına düzenlemeler bulunduran kanun teklifi Ak Parti tarafından TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Ak Parti Grup Başkanı Abdullah Güler kanun teklifi ile; ulaştırma, haberleşme, denizcilik, uzay ve bilgi teknolojileri arasında dengeli, ekonomik, erişilebilir ve güvenli hizmet değerlendirmesiyle, toplumun hayat kalitesini arttırmak ve ülkenin kalkınmasına katkı sağlamak istediklerini dile getirdi.

Hava limanlarında yer alan güvenlik alanı çerçevesinde yapılacak düzenlemelerle ilgili Güler; bütün yolcuların, havacılık güvenliği kurallarının dışına çıkmamak şartı ile yanlarında bulunan eşyaların teknik cihazlarla aranabileceğini ve gerekli görüldüğü taktirde el ile kontrol edilebileceğini belirtti.

Teknik cihazlar ile yapılacak kontrollerin sonuç vermemesi gibi durumlarda yolcunun kendisinin ve eşyalarının el aracılığı ile kontrolü, yolcunun bunu kabul etmediği durumlarda havaalanı ve hava arıcına binemeyeceğini belirten Güler, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmaların hükümlerinin saklı olacağını bildirtti. 

HER YOLCU İÇİN GEÇERLİ

Bu çerçevede havalimanı girişinde bütün yolcuların cihaz ile aranma işlenmesi gerçekleştirilecek. Cihazla aramanın yetmediği taktirde elle kontrol işlemi gerçekleştirilecek. Lakin kendisinin ya da eşyasının el aracılığı ile kontrol edilmesini kabul etmeyen yolcu; uçağa binemeyecek. Havacılık güvenliğiyle sınırlı olmakla birlikte özel güvenlik personelleri ve genel kolluk gözetiminde eşya, bagaj ve kargolarda arama gerçekleştirilecek.

CEZANIN ÜST LİMİTİ: 500 BİN LİRA

Uçuş sırasında zorunlu ve tehlikeli olaylar dahil edilmeksizin; insan hayatını herhangi bir riske atacak eylemin cezası yükseltilecek. Bu çerçeve kapsamında; uçaklarda izinsiz yayın, telefon kullanmak gibi davranışlara üst ceza limiti 500 bin liraya kadar ulaşacak.

Kılavuzluk ve römorkörcülük gibi hizmette bulunanlar, Bakanlık tarafından belirlenen koşulları sağlayamadığı durumlarda ya da verilen zaman dilimi içinde koşulları yerine getirmediği taktirde ilgili alanda hizmet vermesinin önüne geçilecek. Aykırı davranışlarda bulunan bireylere Bakanlık veya Liman Başkanlığı tarafınca 2 milyon liraya kadar para cezası işlemi yapılacak.
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.