Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Instagram kısıtlamasının faturası ağır olacak: günlük 1,9 milyar zarar

Ekonomi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafınca Instagram’a engel getirildi. Getirilen bu engel sonrasında, e-ticaret sektörünün ne denli zarara uğrayacağı tartışma haline geldi. Tartışmalar sonucunda beklenen toplam zararın ise 1,9 milyar TL seviyesinde olacağı dile getirildi. Konuyla ilgili; Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, Türkiye’de total e- ticaretin yüzde 10’luk kısmının sosyal medyadan gerçekleştirdiğini ve Instagram’ın bu platformlar arasında çok önemli olduğunun altını çizdi. Bu kapsamda engelden dolayı günlük zararın 1,9 milyar TL olması bekleniyor.

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) kararı ile 2 Ağustos tarihinden sonrası için Türkiye’de Instagram’a erişim sınırlaması uyguladı. Platformun tekrar kullanıma ne zaman açılacağı ise henüz belli değil. BTK tarafınca Instagram’a getirilen engel sonrasında, e-ticaret sektörünün günlük edeceği zarar; 1.9 milyar TL seviyesinde olacağı öne sürüldü.

GÜNDE 930 MİLYON TL SEVİYESİNİ GÖRÜYOR

Platformun beklenmeyen bir şekilde erişime kapatılmasından sonra e-ticaretin bundan nasıl etkileneceği merak konusu oldu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi; Türkiye’de toplam yapılan e-ticaretin yüzde 10’luk bölümünün sosyal medya üzerinden yapıldığını aktardı. Genellikle influencer trafiği ile yapılan bu sosyal medya kısıtlamasının; 1,9 milyar TL değerinde bir e- ticaret hacmini etkileyebileceğini dile getirdi.

Ekmekçi, "Toplam e-ticaretin içindeki yüzde 10'luk kısım sosyal medyada yapılıyor. Günde 930 milyon TL'ye denk geliyor. Platformlara trafik oluşturan influencerlarla birlikte 1,9 milyar liralık bir hacim etkilenebilir. Bire bir yok olmaz ama başka zamana veya başka bir platforma kayar" sözlerini aktardı.

BU KARAR POZİTİF BİR ORTAM OLUŞTURMAZ

E-ticaretin bütün sosyal medya platformlarında önemli olduğunu vurgulayan Ekmekçi, sene sonu 3,4 trilyon TL değerinde işlem hacmine ulaşmayı planladıklarını ifade etti. Bu hedef yolunda bütün sosyal medya mecralarına uygulanan herhangi bir kısıtlamanın sektör açısından negatif etki yaratacağının altını çizdi. Ekmekçi, "Bizim için her kanal önemli. Türkiye'de Instagram çok önemli kanallardan bir tanesi. O platformda Türkiye'de ciddi bir ekonomi dönüyor. Bu platformun üzerinde dönen iş modelleri var, yatırımlar var, bu karar pozitif bir ortam oluşturmaz" sözlerini kaydetti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.