Covid-19 salgınından etkilenen imalat ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki mikro ve küçük işletmeler ile 2017 ve sonrasında kurulmuş imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki yenilikçi genç işletmelere KOSGEB tarafından “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı” kapsamında sermaye desteği sağlanıyor.
Programın ikinci başvuru dönemi www.kosgeb.gov.tr'de ilan edildi. İkinci başvuru döneminde ilk başvuru dönemine göre başvuru kriterleri daha fazla imalatçının bu destekten yararlanabilmesi adına daha kolay bir hale getirildi. İlk başvuru döneminde reddedilen işletmeler, yeni başvuru kriterlerini sağlamak kaydı ile başvuru yapabilecektir. KOSGEB tarafından belirlenen son başvuru tarihi ise 9 Temmuz 2021 saat 23:59 olarak güncellenmiştir.
HANGİ İŞLETMELER BAŞVURUDAN YARARLANABİLİR?
Açıklamalara göre, başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler (MKİ’ler) www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir. KOSGEB Veritabanına kayıtlı olmayan veya KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapmalıdır. Ödemeler 3 ay karşılığında ( Haziran, Temmuz, Ağustos) 3 taksitte yapılacaktır. Her ödeme öncesinde, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu ve istihdamını 2020 Mart ayındaki seviyede muhafaza ediyor olduğu kontrol edilecektir. Birinci bileşende yer alan imalat (NACE Rev 2 – Kısım C) ve bilimsel Ar-Ge (NACE Rev 2 – Bölüm 72) sektörlerindeki MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir. Başvuru yapacak işletmelerin 2019 yılındaki net satış hasılatının en az 75.000 TL olması, 2020 yılı net satış hasılatının 2019 yılına göre artmamış olması gerekmektedir. (2020 yılı net satış hasılatı 2020’ye göre artmış olan bir işletme, eğer 2019 ya da 2020 yıllarından herhangi birinde nakit oranı 0,2’nin altında ise başvuru yapabilecektir. Bütçenin yeterli olması halinde bu durumdaki işletmelere de destek verilebilecektir.) İkinci bileşende ise; 2017 ve sonrasında kurulan ve imalat (NACE Rev 2 – Kısım C), bilgisayar programlama (NACE Rev 2 – Bölüm 62) ve bilimsel Ar-Ge (NACE Rev 2 – Bölüm 72) sektörlerinde faaliyet gösteren yenilikçi genç MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir. Başvuru yapacak işletmelerin KOSGEB web sayfasında belirtilen “yenilikçi genç MKİ” kriterlerinden birini taşıyor olması gerekmektedir.
KİM NE KADAR DESTEK ALABİLİR?
Başvuruda belirtilen istisnalar dışında bulunan işletmeler başvuruda bulunamayacaktır: Dünya bankası tarafından kısıtlanan işletmeler bu desteğe başvuramayacaklardır. Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankasının Covid-19 salgını kapsamında 2020’de ilan ettikleri “İşe Devam Kredisi”nden Kredi Garanti Fonu (KGF) aracılığıyla 250.000 TL ve üstünde kredi alan işletmeler bu desteğe başvuramayacaktır. İşletmeler, Başvuru Formunu doldururken borçlarını tecil ya da taksitlendireceklerini beyan ederek başvuru yapabilecektir. Bu işletmelerin destek ödemesi alabilmesi için borçlarını kapatmış veya tecil ya da taksitlendirmiş olması gerekecektir.Geri ödemeli destek için işletmelerden teminat alınmayacaktır. İşletmelere verilecek geri ödemeli desteğin üst limiti ölçeğe göre sırasıyla; mikro işletmeler için aylık 10.000 TL olmak üzere 3 ay karşılığında toplam 30. 000 TL, küçük işletmeler için aylık 25.000 TL olmak üzere 3 ay karşılığında toplam 75.000 TL’dir.SGK 4A’lı çalışan sayısına ve destek kapsamındaki uygun giderler bakımından harcama beyanına göre değişecektir. Bileşen 2 kapsamında yenilikçi genç MKİ’lere teknolojik faaliyet giderleri için toplam 25.000 TL’ye kadar ilave destek verilecektir.MKİ’ler tarafından 3 yılı ödemesiz dönemi takip eden 4’er aylık dönemlerde 6 eşit taksitte (toplam 5 yıl vade) geri ödenecektir.
BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
MKİ hızlı destek programında yeni dönem için sağlanan değişiklikler, daha önce Bilimsel Ar-Ge (NACE Rev. 2 – Bölüm 72) sektöründeki MKİ’ler 2017 yılı ve sonrasında kurulmak kaydıyla programın sadece ikinci bileşenine başvurabiliyor iken, yeni başvuru döneminde Birinci Bileşene başvurabilecektir. Birinci bileşende, 2020 yılı ve 2019 yılında 5 ayın asgari gelir kaybı olmasına ilişkin kriter revize edilmiştir. 2020’deki yıllık net satış hasılatı, 2019’daki yıllık net satış hasılatına göre artmamış olan MKİ’ler başvuru yapabilecektir.2020 ve 2019 yılı gelirlerinin mukayesesinde ilk 5 aylık KDV Beyannameleri yerine Gelir İdaresi Bakanlığı kayıtlarındaki yıllık net satış hasılatı verileri kullanılacaktır. Böylece, KDV Beyannamesi mükellefi olmayan MKİ’ler de başvuru yapabilecektir. Gelir sorunu olmayan ancak 2019 yılında nakit akışı sorunu yaşayan MKİ’lerin de ilk başvuru döneminde başvuru yapmasına izin verilmiştir. Bilanço usulü defter tutan ve 2019 veya 2020 ayılarından herhangi birinde nakit oranı 0,2’nin altında olan MKİ’ler Birinci Bileşene başvurabilecektir. Üç kamu bankasından işe devam kredisi alan MKİ'lerin başvurusunun yapılmaması için revize edilmiştir. KGF aracılığıyla 250.000 TL ve altında İşe Devam Kredisi alanlar programa başvuru yapabilecektir. Aynı zamanda KOSGEB tarafından girişimci kredi faiz desteğinden yararlananlarla ilgili kısıtlama kaldırılmıştır. Vergi ve SGK borcu bulunan kişilerinde başvuru esnasında borçlarını tecil ettirmeleri veya taksitlendirmelerine dair beyanda bulundukları zaman programa başvuru yapabilirler. Vadesi geçmiş SGK borcunu KOSGEB destek ödemesinden önce taksitlendirilirse MKİ'lere destek ödemesi yapılabilmektedir. Aynı zamanda mali kayıtlardaki sektör kodlarının herhangi biri Programın hedef kitlesine uygun olan MKİ’lerin de başvuru yapabilmesi sağlanmıştır.