Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

"Mail Order" yöntemi Vergi Denetim Kurulu'nun radarında

Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu; yüksek meblağlarda harcamaları bulunan lakin hiçbir gelir göstermeyen ya da az gelir gösteren kişileri yakın takibe aldı. Yapılan incelemelerin ilk etabındaysa tespit edilen 800 bireyin aylık 5 milyon TL’nin üstünde harcamalarının olduğu fakat hiç gelir göstermediği gözlemlendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), Hazine ve Bakanı Mehmet Şimşek tarafından, “"Vergide adalet ve etkinliği artıracağız, çok kazanandan çok vergi alacağız. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele ederek bütçe finansmanını iyileştiriyoruz” sözleri aktarılmıştı. 
Kurul, büyük meblağlarda harcaması bulunan lakin hiçbir gelir göstermeyen ya da az gelir gösteren bireyleri yakın takibe aldı. Bu incelemeler esnasında birtakım kişilerin VDK radarına takıldığı aktarıldı. Bu kapsamda; birinci etapta tespit edilen 800 bireyin aylık 5 milyon TL üstünde bir harcamalarının olduğu, lüks yerlerde lüks hizmetler alıp lüks arabalara bindiği tespit edilirken herhangi bir gelir göstermedikleri ve vergiden mükellef olmadığı tespit edildi. 

Vergi müfettişleri bahsi geçen şahısları yakından takip ederken bazılarının 10 milyon TL aşan aylık harcamaları olduğu gözlemlendi. Bu kapsamda harcamaları incelenecek ve sonrasında bu gelirin kaynağı bulanacak ve gelirlerinin vergilendirilmesi sağlanacak. 

İBAN YOLUYLA TAHSİLAT YAPANLAR İÇİN DE GELİR KAYNAĞI SORULACAK

VDK, hizmet verdiği müşterilerinden ödemeyi İBAN aracılığıyla alan ve bu işlem sayesinde herhangi bir fatura kesmeyen işletmeleri de yakın takibe alıyor. Bu çerçevede yakın takibe alınan işletmelere vergi müfettişleri tarafından gelir kaynağını bulmaya yönelik sorular soruluyor. 

“MAİL ORDER” DA İNCELEME ALTINDA

Kurul, hizmet, e-ticaret ve mobilya gibi sektörlerde, müşterilere fiziksel tahsilatın mümkün olmaması veya taksit imkanları gibi sebeplerle sıkça kullanılan "mail order" yöntemini incelemektedir. Bu yöntemle yapılan tahsilatlar vergisel riskler nedeniyle takip edilmektedir. Vergi Denetim Kurumu (VDK), "mail order" yöntemiyle yapılan tahsilatlarda fatura veya fiş düzenlenmeyen durumları izlemeye almıştır. Hazine Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda vergide adaleti artırmak ve kayıt dışılığı azaltmak için çalışmalarının devam ettiğini belirtmiştir. Ayrıca IBAN veya "mail order" ödeme yöntemleriyle vergisini ödemeyen işletmelerin de incelendiğini vurgulamış ve vergi kayıp ve kaçağına karşı mücadelelerinin süreceğini ifade etmiştir.
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.