5 milyar dolarlık sektörde, yedek parçaların ağırlıklı olarak Asya pazarlarından geldiğini ifade eden Ziya Özalp, son bir buçuk yılda konteyner navlununda dört kat artış görüldüğünü ve bazı parçalarda navlunun ürün fiyatına yaklaştığını, bu sebeple ithalatı durduran firmalar olduğunu söyledi. Özalp, “Sadece navlun değil, çelik ve plastik gibi hammaddelerdeki yüzde 100’ü aşan fiyat artışları da katlanılamaz boyuta geldi” açıklamalarında bulundu.
Geçen haftaki yüzde 15’lik elektrik zammında sanayicinin maliyetlerini önemli oranda artıracağına işaret eden OSS başkanı Özalp, tüm bunların tüketiciye zam olarak yansımasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.
Ziya Özalp, “Alternatif parçalarla bu enflasyonu aşağıda tutmaya çalışıyoruz, aslında yaşanan zamlar çok daha yüksek. Zaten yılın başından bu yana artan yüze 25 civarında kurdan başlayıp onun üzerine de navlun maliyetlerini koyduğunuzda ciddi bir şekilde yüzde 50’ye yakın bir fiyat görüyor olmanız lazım. Biz bunu alternatif parçalar koyarak, farklı markalar oluşturarak, stok seviyelerimizi doğru yönetmeye çalışarak, gerçekten de daha az hissettirmeye çalışıyoruz. Ama inanın bizlerin de bu konuda bir şey yapacak fazla gücü kalmıyor. Temmuzda yüzde 15 zam yapıldı, eylül sonuna kadar bu oran yüzde 50’ye çıkacak. Lastiğinden aküsüne, yedek parçasından camına, işçiliğine kadar biz bu yansımayı göreceğiz” dedi.
Kaynak: Diken