Vatandaşlar uyarılara rağmen SGK'dan alacakları ya almıyor yada unutuyor. Bu haklar için 5 yıllık süre içinde talepte bulunmak mümkün.
SGK, farklı isimlerle ödeme alıyor. Toplamda milyarlarca liralara ulaşan bu ödemelerde vatandaşların haberi olmuyor. Yolluk, cenaze yardımı, çeyiz ödemesi, istirahat parası ve süt parasının da aralarında olduğu ödemeler zamanında talep edilip alınmadığı taktirde hak yanıyor.
ÇALIŞANLARIN YOLLUK ÖDEMELERİ
Güvenlik ve yol ödemesi, sigortalı çalışanın kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere PTT aracılığıyla veriliyor. Bu ödeme için kişinin zorunlu sağlık nedenleriyle başka hastanelere sevki gerekiyor. Başvurular ise SGK ile müdürlükleri sosyal güvenlik merkezlerine yapılıyor.
CENAZE YARDIMI
Ölen kişi adına 360 gün sigorta primi yatırıldığı taktirde 531 TL'lik cenaze yardımı alınabiliyor. 5 yıllık zaman aşımı olan bu ödeme için sosyal güvenlik merkezlerine dilekçe vererek başvurulması gerekiyor.
ÇEYİZ PARASI
Yetim kız çocuklarına maaş bağlanırken bu kişiler evlenmeleri durumunda çeyiz parası alıyor. Kız çocukları evlendiği zaman yetim maaşları kesiliyor. Kesilen maaşın 2 yıllık tutarı evlenen kıza toplu olarak veriliyor. Başvurular ise SGK'ya yapılıyor.
SÜT PARASI
SGK'nın vatandaşlara tanıdığı bir diğer hak ise emzirme ödeneği. 133 lira olan süt parası için anne veya eşinin SSK veya Bağkurlu olması ve en az 120 gün prim ödemesinin olması yeterli. SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içinde başvuru yapılabilir.
DOĞUM İZNİ PARASI
Doğum öncesinde ve sonrasında toplamda 122 gün izin kullanan anneler, çalışmadıkları sürenin parasını alabiliyor. Asgari ücretli bir anneye ödene doğum izni parası 4425 TL. Ödemeler Ziraat Bankası ve PTT üzerinden yapılıyor.
TOPLU PARA
Emeklilik için gerekli olan primi tamamlayamayan kişiler, o ana kadar ödedikleri primleri SGK'dan toplu olarak geri alabiliyor. Bunun için yapılması gereken ise SGK'ya dilekçe ile başvuru yapmak.