Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, su ve elektrik faturaların çok yüksek olduğunu ve faturalara indirim yapılması gerektiğini belirterek, “Elektrik başta olmak üzere su ve doğalgaz faturalarına indirim şart. En önemlisi faturalara yansıtılan hizmet bedeli, saat okuma ve şube yolu bedeli gibi haksız olarak tahsil edilen ücretler zaman kaybedilmeden kaldırılmalıdır. En önemlisi faturalara yansıtılan hizmet bedeli, saat okuma ve şube yolu bedeli gibi haksız olarak tahsil edilen ücretler zaman kaybedilmeden kaldırılmalıdır” dedi.
20 daireli binadan 10 dakikada 100 TL
Yüksek elektrik ve su faturaları ile ilgili TESK Genel Başkanı Palandöken’den açıklama geldi. Her aboneden sayaç okuma bedeli olarak 5 TL alındığın kaydeden Palandöken, her aboneden sayaç okuma bedeli olarak 5 TL alındığını belirterek, “20 daireli binadan 10 dakikada 100 TL, 40 daireli binadan 200 TL sayaç okuma bedeli alınıyor. Bugün artık bin 500-2 bin dairelik siteler var. Böyle büyük ve çok daireli sitelerden her ay 10 bin TL sırf sayaç okuma bedeli alınıyor. Böyle bir kazanç ne bir meslek kolunda ne de en iyi eğitimi almış uzmanlarda var. Sadece bir sitenin sayaç okuma işleminden dolayı bir aylık profesör maaşı kadar bedel almak haksız ve adil olmayan bir uygulama. Bunun en kısa sürede kaldırılması veya makul bir tutara indirilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
Su fiyatları son dönemde elektrik fiyatlarını geçti
Palandöken, esnaf ve sanatkarlara yüksek ticarethane tarifesi uygulandığı ve bunun indirilmesi gerektiğini belirterek, “Son dönemde suya yapılan zamla birlikte şuan en yüksek elektrik ve su bedelini esnaf ve sanatkarlarımız ödemektedir. Doğalgaz fiyatları yüzde 10 düşmesine rağmen elektrik fiyatlarında hiçbir düşüş olmadı. Eskiden her zaman elektrik fiyatlarının altında kalan su fiyatları son dönemde elektrik fiyatlarını geçti. 5-10 yıl öncesine kadar su fiyatları elektrik faturasının 4’te birine denk gelirken günümüzde su faturalarının elektrik fiyatlarını geçmesi düşündürücüdür. Esnafın maliyetlerinin sürekli artması küçük esnafı zor durumda bırakmakta. Oysa esnaf ve sanatkarın sermayesinin ne kadar kısıtlı olduğu ortada. Diğer kesimlere uygulanan indirimli fiyatlar esnafımıza da mutlaka uygulanmalı. Çünkü anayasanın eşitlik ilkesine ve esnaf ve sanatkarın korunmasına ilişkin 173’üncü maddesine göre esnafa diğerlerinden farklı tarife uygulanması hukuka aykırı bir durumdur" dedi.