AK Parti tarafından Nisan 2020'de hazırlanan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen kanun teklifi, korona virüs tedbirleri kapsamında Taşeron ve kamu işçiler için toplu pazarlık görüşmelerini 3 ay boyunca yapmamayı içeriyor. Kanun Hükmünde Kararname ile Taşeron işçilerinin işe alım sürecinden sonra belirlenen mali haklar kapsamında her 6 ayda bir yüzde 4 artış sağlanıyordu fakat bu zam oranları, özellikle yılın başında asgari ücret oranlarının altındaydı ve maaşların asgari ücretin altında kaldığı dönemler vardı. Bu süreçte bakanlık, ek düzenlemelerle taşeron işçilerinin maaşlarını asgari ücret seviyesine indirdi. Yeni dönemde yüzde 15 oranında bir artış gözlemlenen taşeron işciler için Çalışma Bakanlığı'nın yüzde 10'luk bandın üzerinde bir artış teklif etmesi bekleniyor.
TAŞERONLAR İÇİN KRİTİK GELİŞME!
18 Temmuzda yasakların kalkması ile birlikte toplu pazarlık görüşmelerinin de haftaya başlaması bekleniyor. Yapılacak görüşmelerde zam oranındaki adaletsizlik ve ikramiye almayan işçilerin menfaati gibi sorunların öncelikli olması isteniyor.
YHK kararına göre, maaş zammı alan kamu çalışanlarının durumunu, YHK kararına, belediye çalışanlarının durumuna, belediye çalışanlarının haklarının düzeltilmesi ve iyileştirilmesine, ortadan kaldırılmasına göre planlanması bekleniyor. Taşeronların en büyük beklentisi personele geçtikten sonra eşitsizliklerin ve mağduriyetin ortadan kaldırılması. Ayrıca MEB'de 10 aylık maaş ve 2 aylık maaş alan çalışanların durumunun düzeltilmesi ve aynı işe sahip, farklı maaş ve kişisel haklara sahip çalışanlar arasındaki adaletsizliğin giderilmesi gibi konular da kamu çalışanlarının en önemli beklentileri arasında . Bu toplu pazarlık anlaşması, özellikle mağduriyet yaşayan Taşeron işciler içi büyük önem arz etmekte.
ÇOK DAHA KATI PAZARLIK MÜZAKERELERİ OLACAK
Toplu pazarlık görüşmelerinin 18 temmuzda durdurulmasının ardından sendikalar teşeron ve 4d işçileri için çalışmalarını hızlandırdı. Bazı sendikalardan üyeleriyle iletişim kurmaları ve karşılaştıkları sorun ve taleplere ilişkin önergeleri belirtmeleri istendi. Bu sebeple bu yıl yapılacak müzakerelerin çok daha katı ve pazarlık müzakereleri olacağı tahmin ediliyor.
Bunun dışında Çalışma Bakanlığı'nın yüzde 10'luk bandın üzerinde bir artış teklif etmesi bekleniyor. Sendikaların yüzde 12,5 ile yüzde 20 arasında bir oran sunabileceği söyleniyor.
2020 TIS MÜZAKERELERİ İLE KAMUOYUNA AÇIKLANACAK
Taşeron işçilerine, Kanun Hükmünde Kararname ile işe alım sürecinden sonra belirlenen mali haklar kapsamında her 6 ayda bir yüzde 4 artış sağlanıyor, bu zam asgari ücret oranlarının altında kalıyordu .Bu süreçte bakanlık, ek düzenlemelerle taşeron işçilerinin maaşlarını asgari ücret seviyesine indirdi. Mağduriyet yaşayan taşeron işçiler, bu sürecin 2020 yılında değişmesini istemekte. Taşeron işçiler için yapılan değerlendirmelerde Çalışma Bakanlığı'nın taşeron işçilerin maaş artış oranı talebinin değerlendirilmesinde yüzde 10 ile yüzde 15 arasında bir oran olabileceğinin öngörülmesi ve işçi tarafından talep edilecek zamlara yüzde 20 seviye öncelik verilmesi ön plana çıkmıştır.
Bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmamakla birlikte Çalışma Bakanlığı'nın teklifi ve sendika talebi için alınan oranlar bir değerlendirmedir. Açıklamalar 2020 TIS müzakerelerinin başlamasıyla kamuoyuna duyurulacak.