Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Türkiye kira artışında Avrupa birincisi: İkinciyle arasında 10 kat var!

Ekonomi

Türkiye'de kira artışında yüzde 25 sınırının kaldırılmasına günler kala yapılan bir araştırma, Türkiye'nin Avrupa'da kira artışında zirvede yer aldığını ortaya koydu. Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre, Türkiye'de yıllık konut kira artışı yüzde 125,10 olarak gerçekleşti. Bu oranla Türkiye kendisini takip eden ikinci ülke Macaristan’ı 10’a katladı.

Bakan Mehmet Şimşek tarafından verilen sinyal kira artış sınırının kaldırılması için 1 Temmuz tarihini gösteriyor. Kira artışları ise 1 Temmuz’dan itibaren senelik enflasyon oranı baz alınarak gerçekleştirilecek. Bu kapsamda Temmuz ayında gerçekleştirilecek zam artışının yüzde 60 seviyelerine ulaşması bekleniyor. Avrupa İstatistik Ofisi’nde (Eurostat) yapılan önemli bir araştırma sonucu çerçevesinde yüzde 25 kira artış sınırıyla Türkiye’de; kira artışları yüzde 125,10 olarak yansıdı. 

SON TARİH 1 TEMMUZ

8 Haziran 2022 tarihinde hayata geçirilen yüzde 25’lik tavan sınırı 1 Temmuz itibarıyla sona erecek. Uygulamanın devam edip etmeyeceği de merak konusuyken bu konu hakkında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Devam etmesi için ben bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla bu yönde bir çalışma yok. Zaten o düzenleme bir süreliğine yapılmıştı” ifadelerini kullanmıştı. 

TÜRKİYE KİRA ARTIŞ SINIRINA RAĞMEN AVRUPA’DA BİR NUMARA

Türkiye zam artışlarında birinci oldu. Bu sıralamaya göre sıralamanın ikincisi Macaristan’dı lakin Türkiye bu oranla Macaristan’a 10 kat fark attı. İkinci olan Macaristan’ın oranı ise yüzde 12,80.  Bu oranlar kapsamında Türkiye’de kiraya yüzde 25 zam sınırına rağmen yapılan zam oranı yüzde 125,10 oldu.


 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.