Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Üretim seferberliği: Kilosu 2 bin 500 dolar!

Ekonomi

Yumurtası(havyar) pazarda 2 bin 500 dolardan işlem gören Mersin Balığının üretimi için Amasya’da kollar sıvandı. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde 20 binden fazla üretilen ve Karadeniz Bölgesi’ndeki akarsulara dağıtılan Mersin balığının üretimi bu sene 95 bine ulaştı. Tarım ve Orman Bakanlığı bu üretim seferberliği kapsamında; balıkları numaralandırdı, sayılarını arttırmak amacıyla doğal yaşam alanlarıyla buluşturdu. Numaralandırılan balıklarınsa tek tek takibi yapılıyor. 

250 MİLYON YILLIK GEÇMİŞ 

Pazarın “siyah incisi”, Mersin balığı; Amasya’da Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sahip olduğu özel tesiste yetiştiriliyor. Havyarının 2 bin 500 dolardan işlem gördüğü bilinen balığın; bu yıl Yedikur Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu’nda 95 bin adet üretildiği, henüz yavru olan balıkların Karadeniz ve çevresindeki akarsularla buluşturulacağı aktarıldı.

TÜRK KARASULARINI AŞIP BULGARİSTAN'DA DA BULUNMUŞTU

Tarım ve Orman Bakanlığı, balıkların suya bırakıldığında yalnızca Türk karasularında kalmadığı belirlenen balıklar için numaralı takibine başladı. Bu bağlamda balıklar tek tek numaralandırıyor, takibe alınıyor. Geçtiğimiz yıl Samsun’dan Karadeniz sularına bırakılan bir balığın Bulgaristan’da bulunduğu aktarılmıştı.

HAVYAR ÜRETİMİ 6. YILDA BAŞLIYOR

Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, yumurtalarının Mersin murt ağacı meyvesine benzediği için Mersin balığı ismini alan bu türün 6. Yıldan sonra havyar üretimine başladığını aktardı. Geçtiğimiz iki senede 21 bin 500 adet Mersin balığının Karadeniz’i akarsularla birleştiren Sakarya, Sinop ve Samsun gibi şehirlere dağıtıldığını belirten Gürol Çetin, “8 anaç balığın sağılmasıyla 5 bin 200 gram yumurta elde ettik. Yapay dölleme yoluyla yaptığımız çalışma sonucunda toplamda 95 bin yavru mersin balığı elde ettik. Bunları da bakanlığımızın balıklandırma projesi kapsamında dağıtımını yapacağız” diye konuştu.

AMASYA MERSİN BALIĞI ÜRETİMİNDE BİR NUMARA OLACAK

İlk adımda yavru balık üretmek amaçlanırken bu sene kilosu 2 bin 500 dolardan başlayan ücretlerle satışı gerçekleştirilen havyardan örnek teşkil etmesi için 2 kilo üretmeyi planladıklarını belirten Çetin, “Tesisimizdeki gibi düzenli ve bu kadar sayıda bir üretim hiçbir yerde mevcut değil. Amasya’mızı Mersin balığı üretiminde bir numaralı hale getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.