Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Yeni ve güvenilir emlak sistemi için tarih verildi: 15 Eylül

Ekonomi

15 Eylül’den sonra emlak sektöründe “doğrulanmış ilan” düzenlemesi hayata geçirilecek. 15 Eylül sonrası dönemde gayrimenkul ilanlarının; kiralanma, satılma durumları resmiyete dökülerek tüketiciyi yanıltacak herhangi bir sahte emlak ilanının önüne geçilecek.

15 Eylül tarihinden sonrasında konut satışında bulunacak kişilerin; e-Devlet üstünden kendisine ait gayrimenkulü seçip, açılacak pencere üzerinden emlakçıya yetkilendirmede bulunacak. Böylelikle emlakçılar tarafından alınan bu yetkiyle emlakçının ilan girilmesi sağlanacak. Bahsi geçen ilanların üzerinde “doğrulanmış ilan” ibaresi yer alacak. Yılbaşından sonrasında ilanların hepsinde “doğrulanmış” ibaresi aranacak; doğrulama zorunlu olacak. Birey, kendi gayrimenkulünü de platformlar üzerinden satabilecek. Yapılacak olan düzenlemeyle; tüketicilerin mağdur olmasını engellemek, sahte ilanlar aracılığıyla vatandaşları manipüle eden fiyatların önüne geçilmesi hedeflenmekte.

"TÜKETİCİYİ YANILTAN İLANLAR ENGELLENECEK"

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, yapılan düzenlemeler ile tüketicilerin haklarının korunacağını dile getirdi. Tüketiciler tarafınca temel beklentinin ekonomik çıkarlarının korunması ve mağdur olmamaları adına önlemler, zararlarının tazmin edilmesi olduğunu vurgulayan Kılıç, bazı fırsatçıların ya da işletmelerin vatandaşların temel haklarını ihlal ettiklerinin altını çizdi.

Kılıç, "Bu ilanlar, piyasaya göre çok ucuz olarak gösterilmekte ve tüketiciler satın almak veya kiralamak istediklerinde, konutun satıldığı veya kiralandığı ifade edilerek başka konutlara yönlendirilmektedir. Bazen de konut sahiplerinin haberi olmadığı halde kiralık veya satılık ilanları verilebiliyor, emlakta doğrulanmış ilan dönemine geçilmesiyle tüketiciyi yanıltan ilanlar engellenecek." Sözlerini ekledi.

YENİ VE GÜVENİLİR EMLAK SİSTEMİ

Kılıç, konut alacak ya da satacak bireylerin e-Devlet üstünden emlakçıyı yetkilendirmesinin dürüst ve ticari etik kurallara göre yapılacağını ve bu sayede etik kurallara uygun bir emlak sistemi olacağını işaret ederek, "Doğrulanmış ilan için ticaret veya esnaf ve sanatkarlar odası bünyesinde kurulan emlak meslek odaları, sektörde faaliyet gösteren işletmelere bilgilendirme ve eğitim çalışması yapmalı. Kamu otoritesinin piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerini etkin olarak kullanması, güvenilir emlak ilan sisteminin kurulmasına ve tüketici haklarının korunmasına katkıda bulunacak. Tüketiciler de bilinçli davranarak, emlak sitelerinde gördükleri ilanları araştırmalı ve birden çok ilan sitesini incelemeli. Konut satın alacaklar aldatıcı yanıltıcı ilanlarla karşılaşmaları durumunda şikayet etme hakkını kullanmalı” ifadelerini kullandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.