Gürocak yaptığı açıklamada geçen Ramazan Bayramı'nda kısıtlamanın devam etmesi nedeniyle yeterli etkileşimin olmadığını söyledi ve "Geçen Ramazan Bayramı'nda şehirlerarası seyahat kısıtlamaları devam etmiş, satış miktarları düşük kalmıştı. Dolayısıyla bu Ramazan dönemiyle bir önceki Kurban Bayramı'nı mukayese, çok daha gerçekçi olur. Bu yıl otobüste yüzde 105, uçakta ise yüzde 125 artış oldu. 2022 ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre seyahat sektörü önemli toparlanma gösterdi. Otobüs sektörü ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 civarında toparlanırken yurtiçi uçuşlarda yüzde 37 toparlanma oldu. DHMİ dış hatlarda seyahat kısıtlamasının kaldırılmış olmasıyla dış hat yolculuklarında yüzde 126 artış gözlemlendi" dedi.
OTOBÜS FİYATLARINA YÜZDE 150 ZAM
İnternet üzerinden bilet alınan ve Türkiye'nin bu sektördeki en büyük platformlarından olan Obilet Ceosu Gürocak yaptığı açıklamada , son dönemlerde akaryakıt fiyatlarının artması sonrası bilet fiyatlarının daha da arttığını , özel araçlar ya da kiralık araçlarda maliyetlerin artması nedeniyle vatandaşların mecburen otobüse yöneldiğini söyledi. Ancak bu durumun da bilet fiyatlarını düşürmediği , aksine yükselttiğine yer verildi.
Enflasyonda artışın enerji fiyatları nedeniyle olduğu belirtilirken en fazla artış ulaşım sektöründe oldu. Otoyol geçiş ücretlerine zamlar, araç fiyatlarına, yedk parça fiyatlarına gelen zamlar ve özellikle akaryakıta gelen zamlar , bilet fiyatlarının rekor düzeyde artmasına neden oldu. Konu ile ilgili yapılan açıklamada, "Toplam bilet tarafının havayolu sektöründe yüzde 60'larda, diğer yanda otobüste ise bilet alım oranı yüzde 25'lerde. Otobüs fiyatlarında yıllık fiyat artışı yüzde 150 oldu." ifadelerine yer verildi.
Bu bayram döneminde online sistem üzerinden alınan biletlere baktığımızda ise en çok bilet alan şehirler şu şekilde sıralandı:
Erzincan,
Batman,
Kahramanmaraş,
Diyarbakır
Elazığ
Uçak biletinde en çok alınan iller ise şu şekilde oldu:
Kıbrıs (Lefkoşa),
Hatay,
Diyarbakır,
Iğdır
Mardin
Kaynak: Finans7.com