Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

10 Milyon Euroluk bal ihmali

Genel

10 milyon Euro'ya kurulan bal tesisi için bir kaç gün içerisinde şirket kurulması gerektiği ortaya çıktı.

Arım Balım Peteğim Projesi, bala marka değeri kazandırmak için 2009 yılında hazırlandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına 16 Ocak 2009 yılında sunulan proje 532 adet proje önerisi arasından 47 proje arasına girdi. Brüksel'de AB Delegasyonu tarafından ise 23 Kasım 2010 yılında onaylanan 6 proje arasında yer aldı. 2011 yılında ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında operasyonel anlaşma imzalandı.

10 milyon euroluk projenin yüzde 85'i Avrupa Birliği tarafından yüzde 15'ini Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılandı. 2012 yılında temeli atılan binada akredite laboratuvar, bal paketleme, polen temizleme ve paketleme, propolis işleme, arı sütü ünitesi, ham mum, temel petek ünitesi, AR-GE'den oluşan bal paketleme tesisi yer alıyor.

"GERİ ÖDENMESİ GEREKEBİLİR"

Projenin hayata geçirilmesinin ardından yeni bir sorun ortaya çıktı. AB ile yapılan sözleşme kapsamında paydaş kurumların katılımıyla şirket kurulması gerekiyor. Fakat projenin başladığı günden bu yana şirket kurulmadı. Duruma el atan Ordu Valisi Seddar Yavuz, ‘Bölgesel Danışma Kurulu’ toplantısında sorunun bir kaç gün içerisinde çözülmesi gerektiğini vurguladı. Vali Yavuz, şirketin kurulmadığı taktirde 10 milyon euroluk paranın geri ödenmesi gerektiğini vurguladı. Vali Yavuz konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu şirketin kiminle kurulması gerekiyor? Bu projenin asli yürütücüsü olarak YİKOB vasıtasıyla kurulacak şirkete ortak olmak istedik. Ancak YİKOB hukuken şirket ortağı olamıyor. Dolayısıyla bu işi 6 ildeki arıcı birliklerimiz, Ticaret ve Sanayi Odamız, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğimiz bir araya gelerek ortak şirket kurmak suretiyle bunu süratle yapmamız lazım. Aksi takdirde 10 milyon euroluk hibenin geri ödenmesi gerekiyor. Hiçbirimizin Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni başarısız göstermeye hakkı yok” dedi.

"SÜRATLE HAREKET ETMEMİZ LAZIM"

Şirket sorununun 2 milyon civarında sermayeyle çözülebileceğine dikkat çeken Vali Yavuz, "6 tane birliğimiz var. Merkez Birliğimiz var. 2 milyon konulmayacak bir sermaye değil. Üretici başına bin TL koysanız, 5-6 milyon gibi bir rakam tutuyor. Üretici bazında bin TL koyulsa zaten şirket kurulmuş olur. Süratle hareket etmemiz lazım. Zamanla yarışıyoruz. Özellikle Ticaret ve Sanayi Odası başkanımız, Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Odası başkanımız, tabii ki işin sahibi olarak Arıcılar Birliği başkanımız ve 6 ilin birlik başkanları süratle bir araya gelerek 2-3 gün içinde bu şirketi kurmaları gerekir. Bu şirket kurulduktan sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yılda 2 milyon civarında destek verecek. Teknik personeli arıcılık enstitümüz sağlayacak. Sizden beklentimiz, süratle şirketin kurulmasıdır. Bu işi size teslim etmek istiyoruz. Diğer kısmını zaten arıcılık enstitüsü müdürümüzle takip ediyoruz. Buradaki eksikliklerimizi, noksanlıklarımız varsa kısa sürede tamamlayacağız. Sizlere inanıyor ve güveniyorum. Biz mademki daha profesyonel bir iş yapacağız, daha çok kar elde edeceğiz, bunu yapabilmemiz için bizim sorumluluğumuzu bir araya getirmemiz gerekiyor. O yüzden sizden beklentimiz, süratle bu neticenin alınmasıdır" diye konuştu.
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.