Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Bu gelenek 2 bin 500 yıl öncesine dayanıyor

Genel

Amasya'da yapılan Oluz Höyük arkeolojik kazılarında kurşun dökme geleneğinin 2 bin 500 yıl öncesine dayandığı ortaya çıktı.

Amasya'da 12 yıldır süren Oluz Höyük arkeolojik kazılarında kurşun dökme geleneğinin 2 bin 500 yıllık olduğu tespit edildi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez kazalarda bulunan eritilmiş taşların bu geleneğe ait Anadolu'daki ilk örneklerinin olduğunu söyledi.

Çalışmaların yapıldığı Oluz Höyük'ün Pers dönemine ait güçlü bir mimari kimliğine sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Dönmez "Antik örneğimizde amorf bir şekil var. Suyun içine atılmış. Demek ki her ikisinde de aynı uygulamalar aynı pratikler yapılmış. Yeni örnek ile 2 bin 500 yıllık örnek arasında hiçbir fark yok. Yeni döktüğümüz kurşun ile antik kurşun parçalarını karşılaştırdığımızda neredeyse şekillerin bire bir olduğunu tespit ettik. Bu durumda da antik kurşun parçalarının cüruf olmadığını, gelişi güzel oluşmadığını, suya dökülerek bu şekilleri aldığını anlamış olduk. Bu da bize bugünkü Anadolu'daki kurşun dökme ve nazar inancıyla ilgili direkt bir bağlantı olanağı kurmayı sağladı" diye konuştu. 

Prof. Dr. Dönmez açıklamasını şu şekilde sürdürdü; "Bulunan parçalar bildiğimiz kadarıyla ilk. Diğer kazılarda ya da arkeolojik çalışmalarda böyle bir buluntu olduğunu hatırlamıyoruz. Şu an için Oluz Höyük örnekleri hem bilinen en eski örnekler hem de tek örnekler ve bunlar günümüzde tüm ayrıntılarıyla yaşayan geleneğin Türk adetlerinin bir parçası olduğunu gösteriyor".

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.