Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Doktorun başarılı müdahalesi hastayı sağlığına kavuşturdu

Genel

Samsun'da kalp atışlarındaki düzensizlik nedeniyle hastanede geçici kalp pili takılan hastanın kene ısırması sonucu kalp iltihabından kaynaklı sağlık sorunları yaşadığı belirlendi. 

Hasta kalıcı kalp pili takılmadan ilaçla tedavi edilirken, Doç.Dr. Mustafa Yenerçağ'ın başarılı müdahalesiyle eski sağlığına kavuştu.

48 yaşındaki Adem Karabıçak'ı kene ısırdı. Keneyi kolundan koparıp atan Karabıçak, birkaç gün sonra göğsünde ağrı, kalp atışında düzensizlik ve bayılma şikayetleri ile Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yenerçağ hastaya anjiyo yaparak geçici kalp pili taktı.

Hastayı sol kolundan üç hafta önce bir böceğin ısırdığı bilgisini alan Yenerçağ, hastanın şikayetlerinin asıl kaynağının kene ısırığının yol açtığı kalp iltihabı olduğundan şüphelendi.
Yenerçağ, yaptığı tetkikler sonucunda kalp iltihabını tespit ederek, hastasını ilaç tedavisiyle kalıcı kalp pili takmadan sağlığına kavuşturdu.

Doç. Dr. Yenerçağ, Adem Karabıçak'ın acil servise kalp hızının dakikada 20'lere düşmesi, kasılma, baş dönmesi ve bayılma şikayetleri ile başvurduğunu söyleyerek; "Kalp hızının düşüklüğü ve farklı semptomların da olması nedeniyle hastaya acilen anjiyo yaptık. Bununla birlikte hastamıza geçici kalp pili taktık. Sonrasında hastanın eşi hasteneye gelmeden önce sol kolundan bir böceğin ısırdığını ve bu böcek ısırması sonrasında sol kolunda büyük kırmızı ve ortasında beyaz olan bir lezyon olduğunu öğrendik."diye konuştu.

Yenerçağ sözlerini şöyle tamamladı."Bu durumlarda nadir görülen lyme karditi hastalığından şüphelendik. Hemen harekete geçtik.Hastamızın kalp hızı düzeldi, ritimleri normale döndü. Lyme karditi hastalığı enfekte kenenin insanı ısırması ile görülüyor. Bu bakteri kanda yayılma ile beraber birçok organı tutuyor. Birkaç hafta sonra belli organlardaki tutulum kendini ortaya çıkarıyor. Bizim hastamızda bu öyküyü duyunca lyme hastalığından şüphelendik ve hastaya kalıcı kalp pili takmaktan vazgeçtik. Hastaya teşhis konulması konusunda mikrobiyoloji bölümü ile görüştük. Çok hızlı şekilde tetkikleri yapıldı ve lyme hastası olduğu tanımlandı. Arkasından enfeksiyon hastalıkları bölümü ile birlikte antibiyotik tedavisine başladık. Tedavi başladıktan sonra hastamızın kalp hızı düzeldi, ritimleri normale döndü. Herhangi bir kalp hızında duraksama, gerileme gibi bir şikayeti olmadı. İki hafta süren tedaviden sonra hastayı kalıcı kalp pili takmaya gerek kalmadan taburcu ettik."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.