Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Aile hekimi, çocuk hekimi, kulak, burun, boğaz ve acil hekimlerine beta mikrobunu muayene sırasında tespit edecekleri test verilecek ve bu testle antibiyotik kullanılıp kullanılmayacağına karar verilecek" dedi.
Yılda 1 milyar lira antibiyotiklere
Türkiye’de ki antibiyotik kullanımlarında ki gereksiz kullanımlara dikkat çekilerek bu ilaçların bakterilere karşı dirençli olması açısından OECD ülkeleri içinde en negatif durumda olan ülke olunduğu söylendi. Sağlık Bakanlığın antibiyotiklere yılda 1 milyar lira ödendiği açıklandı
.
5 dakikada antibiyotik ihtiyacı var mı yok mu anlaşılacak
Bakan Akdağ, doktorların artık hastanın antibiyotik kullanıp kullanmayacağına 5 dakikada sonuç veren hızlı tanı testi ile karar vereceğini belirtti, Bakan Akdağ, hızlı beta testi ile hastanın boğazından alınan sürüntüde sadece beta çıkarsa antibiyotik kullanacağını kaydetti. Hızlı tanı testinin uygulaması da Bakan Akdağ’ın katıldığı basın toplantısında yapıldı. Hekimlerin de bu konuda bilinçlendirileceğini dile getiren Bakan Akdağ, vatandaşları bilgilendirmek için spotlar, afiş ve el ilanları hazırladıklarını kaydederek, "Antibiyotik kullanımında OECD ülkeleri arasında en kötü durumdayız. Ülke olarak bunun üstesinden geleceğiz. Hasa, antibiyotik kullanmadan önce doktoru ile görüşmelidir. Hastalar, doktorları antibiyotik yazmaya zorlamamalıdır. Antibiyotik ateş düşürücü değildir. Polikliniğe başvuran her 3 hastadan biri antibiyotik kullanıyor. Bakteri kaynaklı hastalıkta antibiyotik kullanılır ancak virüs kaynaklı hastalıklarda antibiyotik kullanılmaz" şeklinde konuştu.