Hükümet tarafından daha çok tasarruf edilecek düşüncesinden hareketle böyle bir karar alındı. Hükümet yetkililerin yapmış olduğu açıklamalarda, enerji tasarrufunda şu ana kadar uyguladıkları politikanın doğru olduğu görüşü hakim. Yani devlet bu saat uygulamasına alışmış durumda.
İlk başlarda en fazla 1 saat ne fark eder düşüncesi vatandaş nezdinde yer bulsa da düzenleme uygulamaya koyuldukça insanların alışması devlet kadar kolay olmadığı aşikar. Karanlıkta yatıp karanlıkta güne uyananlar arasında söz konusu konuyla ilgili şimdiden esprili cümleler gündelik hayatta yerini almış.
Sabah uyanırken zorlanılmasının henüz bu uygulamaya alışmakta zorluk çeken birilerinin halen daha olmasının altında yatan neden bilimsel verilerden faydalanılarak bakıldığında melatoin hormonu olabilir. Çünkü bu hormon güneş ışığıyla beraber harekete geçerken uyanmayı sağlayan kortizol oranını da harekete geçiyor. Ve böylece uyanılmış olunuyor.
Aydınlıkta uyanmanın günlük yaşam üzerindeki etkisinin pozitif olduğu algısı her insanda yerini korurken vatandaşlar bir yandan bu yeni saat uygulamasının kendi üzerinde yaratmış olduğu etkiye alışmaya çalışıyor bir taraftan da kahvaltı ve kahve saatlerini ne zaman yapmalıyım sorusunu da cevaplandırma telaşında buluveriyor kendini.
Günler uzamaya geceler kısalmaya başladıkça alışmakta zorlanan kitlede giderek azalacağı düşünülürse yeni saat uygulamasının kanıksanacak bir durum alması kalan günler için zor görünmüyor gibi. Hükümet yetkililerinde uygulamanın şimdiye kadar devlet nezdinde fayda getirdiği açıklaması yapılmışken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ‘’ geri adım atmayacağız’’ vurgusu dile getirilirken kalan günler adına güzel temennilerde bulunmak en iyilerden gibi gözüküyor.