Türkiye'nin en uzun nehri olan Kızılırmak'ın neden kırmızı olduğu merak edilen soruların başında yer alıyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Değirmenci, Kızılırmak'ın kızıl renginin nedenini anlattı.
Değirmenci, Kızılırmak'ın doğduğu İmranlı ilçesinde ki toprak yapısından dolayı kırmızı aktığını belirterek, "Kızılırmak, İmranlı ilçesindeki Kızıdağ’dan doğuyor. Kızıldağ’da anlaşılacağı gibi ismini kırmızı toprak yapısından almaktadır. Dolayısıyla orada ki litolojik birimler, kayaç birimlerinin rengi kızıl. Mesela kırmızı topraklar, kızıl topraklar kayaç litolojik birimi olarak bilinir. Irmağın erozyonla getirdiği malzeme o kırmızı topraklar dolayısıyla suya karışınca da kızıl oluyor. Yani o kızıllık jeolojik yapıdan kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.
KIZIL DOĞUP BERRAKLAŞIYOR
Kızılırmak'ın Sivas'tan kızıl olarak başlayan yolculuğu, Samsun'da Karadeniz'e dökülürken ise berrak olarak noktalanıyor. Değirmenci bu renk değişikliği ile ilgili olarak ise, "Sivas’tan Ankara’ya giderken otobüsle Kırıkkale’nin oradan geçtiğinizde köprüden bakarsanız, Kızılırmak’ın pırıl pırıl, mavi renkli, Manavgat ırmağı gibi aktığını görürsünüz. Bu kızıllık nereden gittiği sorusunun cevabı, Hirfanlı barajındadır. Irmak bütün kızıllığını ve çamurunu barajda bırakıp yoluna Kırıkkale üzerinden devam eder. Kızılırmak’ı masmavi görürsünüz" ifadelerini kullandı.