Gönderilen " Yaya Önceliği/Güvenliği " genelgesine göre; 2018 yılında meydana gelen kazaların yüzde 17'si yayaya çarpma şeklindeyken ölümlerinde yüzde 22,3’ünü yayaların oluşturduğu ifade edildi.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 74. maddesine göre sürücüler " görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlama, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını verme " kuralı hatırlatıldı.
2019 yılının " Yaya Öncelikli Trafik Yılı " ilan edildiğini hatırlatarak yaya önceliğine vurgu yapıldı.
Eksik işaretler tamamlanacak
Yaya/okul geçitlerindeki yatay ve dikey işaretlemeler kontrol edilecek standartlara göre yenilenecek, olmayan yerlere ise işaretlemeler yapılacak. Sürücülerin dikkatlerini yaya geçitlerine çekmek amacıyla "önce yaya" ikonlarının yoğunluğun fazla olduğu geçitlere uygulanması ve yaya/okul geçitlerinde aylık çalışma programlarında ekipler için görevlendirmeler yapılması da sağlanarak denetimlerin sürekli, yoğun ve etkin hale getirilmesi amaçlanıyor.
Park ve telefon denetimi artacak
Yayaların kaldırım yerine araç yolunda ilerlemesine neden olacak araç parklarına izin verilmeyecek. Yayaların geç fark edilmesine sebebiyet veren cep telefonu kullanımı ve hız da denetlenecek.
Tüm birimler sorumlu
Kural ihlallerinin tespiti ve sürücülerde algılanan yakalanma riskinin oluşturulmasında trafik zabıtası yeterli olamadığından, tüm kolluk birimleri için başlatılan "Bu Yolda Hep Birlikteyiz" kampanyası devam edecek.
1 Mayıs'tan itibaren hafta sonları dahil denetim
01 Mayıs 2019 tarihi itibariyle başlayacak çalışma hafta sonları yoğunlaşarak ülke genelinde tüm kolluk birimlerinde devamlılık sağlanacak.
Bu denetimlerle kural ihlallerinin önüne geçilmesi, yaya önceliği ve kazalarda can kaybının azalması amaçlanıyor. Denetimlerle ilgili faaliyetler toplumsal destek amacıyla ulusal, yerel ve sosyal medyada paylaşılacak.