Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından konuya karşı tedbir alınmasının istenmesi yetkilileri çözüm için umutlandırdı. Türkiye Ziraat Odalar Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve tüketicinin mağdur olmasına neden olan fiyat farklarıyla açıklamalarda bulundu.
Şemsii Bayraktar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarladan markete geçen ürünlerde oluşan fiyat farkının dile getirilmesi kendileri için umut oluşturduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın döviz kurlarındaki artışın rasyonel nedenlere dayanmadığını üreticileri ve tüketicileri tedirgin eden durumları oluşturmasına yaptığı vurguya değindi.
Tarla market arasında oluşan fiyat farkına Cumhurbaşkanı Erdoğan’da bir konuşmasında meydana gelen problemden yakınmış bu soruna bir an önce çözüm bulunmasını istemişti. Hatta konuyla ilgili söylediği cümlelerde şöyleydi.
Erdoğan, ‘’ Bakıyorsunuz tarlada domates 1 lira ama geliyor buraya çarşıya, pazara, eve aldığımız zaman 7-8 liraya kadar çıkıyor. Ne bu, bu arada olanlar kimler? İnsaf, insaf. ’Bu işe kesinlikle bir çözüm bulmamız lazım’ dedik. Hep biz gençken bunları çok kullanırdık, ’aracı tefecilere lanet olsun’ derdik. Şimdi hikaye aslında buraya dayanıyor"
Şemsi Bayraktar, uzun yıllar boyunca bu sorunla mücadele verdiklerini Cumhurbaşkanının da konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamanın sevindirici özellik taşıdığını söyleyerek bunun son derece önemli olduğunu üreticilerin istikrarlı olmasını, tüketicilerinde normal fiyat aralıklarında ürünler satın almasını istediklerini söyledi ve “Cumhurbaşkanımız, çiftçinin, bu konuda dikkatli olmasını istedi; tedbir alınması, adımların buna göre atılması gerektiğini vurguladı. Bu son derece önemli bir konudur. Üretici ile market arasındaki fiyat farkını makul seviyelere çekemezsek tarımda sürdürülebilirliği sağlayamayız. Biz fahiş kar peşinde değiliz; üretici olarak istikrarlı, yeterli gelir elde edelim, tüketicimiz de makul fiyatlardan ürün tüketsin istiyoruz.’’ Dedi
Yetkililer tarafından ürün yetiştirildikten sonra üreticiye gidene kadar bir çok kademeden geçmesinin problem oluşturduğuna dikkat çekilerek bu durumun gözetim altında ilerlemesi gerekliliğine önem verildiği kaydedildi. Nakliye,ambalajlama gibi işlerin desteklenmesi, pazarlama kanallarının ise disipline edilmesinin önemine değinildi.
Kooperatiflerin, üretici birlik ve tüketici örgütlerin güçlendirilmesinin, uzman kişilerce idare edilmesinin ayrıca üretim planlamasının yapılması gibi bir çok konu başlığının yeterli durumda olmasının önemli olduğuna dikkat çekildi.
Tarladan Markete Yükselen Fiyatlara Tedbir mi Geliyor?
Tarladan Markete Yükselen Fiyatlara Tedbir mi Geliyor?
Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor
Genel
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından konuya karşı tedbir alınmasının istenmesi yetkilileri çözüm için umutlandırdı