Karadeniz'de 9 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan Yeşil Yol projesi 2018 yılında tamamlanacak. 700 milyon TL kaynak harcanan projenin bin 800 kilometrelik kısmı tamamlanırken kalan 800 kilometrelik kısmı ise yıl 2018 yılı sonuna kadar tamamlanacak.
Proje tamamlandığında bölgenin sosyal ve ekonomik hayatına büyük katkı sağlayacak. Bölgede istihdam büyük ölçüde artacak.
PROJEDE DEĞERLER KORUNUYOR
2013 yılında başlayan proje, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Samsun, Artvin, Bayburt ve Tokat yaylalarını birleştirecek. Çalışmalarda çevre hassasiyetine önem verilirken, proje mevcut yolların standardının yükseltilmesinden ibaret olacak.
Proje ile birlikte turizm uygulamalarının geliştirilmesi ve çevreye yönelik olumsuz etkilerin asgari düzeye indirilmesi hedefleniyor. Teklif edilen yol projelerinin plan çerçevesinde belirlenecek yeşil yol güzergahı kapsamında geliştirilmesi ve gerek duyulmaz ise yeni yol yapımı işi alınmaması da hedefleniyor.
BETONARME BİNA YASAK
Yeşil Yol projesi güzergahında 33 turizm merkezi ve 5 adet Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi bulunuyor. Bu turizm merkezlerin imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı İller Bankası ile beraber yapılıyor. Yapılarda bölgenin yapısına uygun malzemeler kullanılmasına dikkat ediliyor.
ÇEVRE DOSTU 6 KURAL
Hükümet Yeşil Yol projesinin ana kurallarını şu şekilde belirledi:
* Yolun fiziki güvenliği oluşturulacak.
* Doğayı tahrip etmeyen iş makineleri ile çalışılacak.
* Yol yapılırken çıkan malzeme kırılıp tekrar aynı yolda kullanılacak.
* Güzergâh boyunca dere geçişlerinde su temizliği muhafaza edilecek.
* Projelerde üst kotlarda yol kaplamasında doğaya uyumlu malzeme seçilecek.
* Sanat yapıları doğa ile uyumlu ve doğaya zarar vermeyecek şekilde yapılacak.
GİRESUN ADASI TURİZME AÇILACAK
Doğu Karadeniz'de üzerinde insan yaşayabilen tek ada olan Giresun Adası turizme kazandırılarak. Giresun Adası Botanik Bahçe Projesi için Giresun İl Özel İdaresi tarafından sunulan proje teklifine 6 milyon lira ödenek ayrıldı.
Kaynak: Sabah