29. Vergi Haftası münasebeti ile Vergi Müfettişleri Derneği tarafından Ankara’da organize edilen 'Osmanlı’da Vergi Sistemi' başlıklı seminerde konuşmacı olarak bulunan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Osmanlı Devleti’nin mali ve vergi sistemi hakkında bilgi verdi.
İstanbul Beykoz’da yer alan Türk-Alman Üniversitesi’nin kuruluşundaki amaca vurgu yapan Prof. Dr. Ortaylı, “Türk-Alman Üniversitesi kuruldu. Almanca eğitim ve lisan öğrenilsin diye. Tayyip Bey dedi ki ben kendisine söylemedim ama etrafına söyledim. Merkel diye çatıyor, Cumhurbaşkanı’na, yanlış bilgi veriliyor. O mektebin gecikme nedeni Merkel’in ilgi göstermemesi değil, FETÖ’cüler ele geçirmiş. Almanya’da FETÖ’cü çok profesör var” ifadelerini kullandı.
Salonda bulunan vergi müfettişlerine seslenen Prof. Dr. Ortaylı, vergi müfettişliğinin ağır bir iş olduğunu söyledi ve “Sizin meslekte gezmezseniz kafayı yersiniz. Gezmek, ortamı değiştirmek hem kültürünüzü artırır hem de kafanızı boşaltır” önerisinde bulundu.
Etkin Vergi Denetimi Önemli
Programın açılışında konuşan Vergi Müfettişleri Derneği Genel Başkanı Özgür Kubuş, “Tüm gelişmiş ekonomilerin ve ileri demokrasilerin ortak özellikleri vergi bilinci ve etkin vergi denetimidir. Bu anlamda 2011 yılında Vergi Denetim Kurulu'nun (VDK), kurulmasıyla ülkemizde önemli bir adım atılmıştır. 2011 yılında incelenen mükellef sayısı 16 bin 267 iken 2016 yılında 49 bin 817 olarak gerçekleşmiştir. 2012 yılında vergi müfettişlerince tarhı istenen vergi 4 milyar 533 milyon TL iken 2016 yılında 7 milyar 234 milyon TL’ye yükselmiştir. 2012-2016 yılları arasında VDK tarafından 281 bin 974 mükellef vergi incelemesine tabi tutulmuştur” diye konuştu.
Öte yandan yüzlerce vergi müfettiş yardımcısının mülakatta elendiği Yeterlik Sınavı’na değinen Kubuş, “Yeterlik Sınavlarının bir standardının oluşturulması gerektiğini düşünmekteyiz” ifadelerini kullandı.