“Bu yoğunluk bitmez”
Sağlık hizmet sunumunda sevk zincirinin mutlaka uygulanması gerektiğini söyleyen Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, “Sağlık hizmet sunumu sadece hastaneler üzerinden düşünülmemelidir. Vatandaşlar ilk başvuru yeri olarak hastanelere yöneliyorlar ve kendilerine hemen bakılmasını istiyorlar, ama bu şekilde olmamalı. Artık aile hekimleri var. Önce Aile hekimlerine gidecekler ve muayene olduktan sonra aile hekimi uygun görürse hastaneye sevk işlemi yapılacak. Vatandaşlar hastanelere sağlık hizmeti talebinde bulunduklarında istedikleri hemen olsun istiyorlar. Yoğunluk ve diğer sorunlar sevk zincirinin uygulanmamasından kaynaklanıyor. Sevk zinciri uygulanmazsa bu yoğunluk bitmez” şeklinde konuştu.
“Doktoru yeterli bulup bulmamak başkalarının haddine mi?”
Vatandaşların doktor beğendiklerini ifade eden Başkan Erkan, “Her hangi bir vatandaşın eğitim seviyesi ne olursa olsun fark etmez böyle bir uygulama kabul edilemez. Bu ülke için yetiştirilen doktorlarımız var ama maalesef köle muamelesi görüyorlar ve şiddete maruz kalıyorlar. Doktoru yeterli bulup bulmamak başkalarının haddine mi? İnsanlar birçok doktora gidiyor ve ille de şu olsun bu olsun istiyor. Kimsenin öyle bir lüksü yok. Siyasilerin sürekli herkes istediği yere gider tavrı aile hekimlerinin de gerçek anlamda kendi pozisyonlarını sürdürmeye, kendi görevlerini olması gerektiği gibi yapmaları noktasında zorluğa düşüyorlar.” dedi.
“Her hekim fazlasıyla hasta bakıyor”
Her hekimin fazlasıyla hasta baktığını ifade eden Erkan, “Vatandaş istediği hastaneyi seçer, istediği doktoru seçer, istediği aile hekimini seçer, istediği zaman küfür eder, istediği zaman şiddet uygular şeklinde bir sistem ile karşı karşıyayız. Bu mantık artık saçmalayamaya başladı. Herkesin bu derece keyfi davranmaya hakkı yok, bunun vatandaşın bizzat kendisine de bir faydası yok. Hekimin de hastayı reddedip bakmama hakkı var ama hekim bunu yapınca kötü oluyor. Diğer taraftan randevu sisteminin yoğun olması hekimleri değil Sağlık Bakanlığını ilgilendiren bir konu. Her hekim zaten fazlasıyla hasta bakıyor ve sistemin yoğun olmasının ve randevuların geç tarihe atılmasının doktor ile bir ilgisi yoktur. Bu sorunun cevabını Sağlık Bakanlığı ve idareciler vermek zorundadır. 1990’lı yıllarda insanlar hastane koridorlarında sıra beklerdi şimdi ise evlerinde randevu sırası bekliyorlar. 1990’lı yıllardan daha kötü durumdayız” diye konuştu.
“Bu şekilde devam ederse İlerde daha da kötü olacak”
Önümüzdeki günlerde sorunların derinleşeceğini ifade eden Erkan, “Hastanelerdeki tıbbı teknolojik cihazlar dünyanın hiçbir yerinde bu kadar yaygın değil. Teknolojiyi yığarak ve gösterişli binalarla sağlık sisteminin ileriye gittiğini söyleyemeyiz. Sistem iyiye gitseydi bu yoğunluk yaşanmadan sağlık sisteminin tıkır tıkır işlemesi gerekiyordu. Sisteme bir düzen getirilmediği sürece istendiği kadar şehir hastanesi yapılsın hiçbir işe yaramaz. Sağlıkta açıklar giderek artıyor ve maliyette artmış oluyor. Böyle devam ederse ilerde daha da kötü günler olacak.” şeklinde ifade etti.
Müberra TAŞÇI