Samsun Haber – Medikal sektör Samsun’da 35 yıl önce cerrahi alet üretimiyle başladığını belirten Bahadır Tıbbi Aletler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bahadır, “Sektörün katma değeri yüksektir. Ülkemizin kilogram başı ortalama ihracat geliri 1.5 dolar civarında iken, medikal ürünlerde ihracat bedeli kilogram başına bin dolar hatta ürün özelliklerine göre daha yüksek seviyelere ulaşmaktadır. Örneğin, 1kg titanyum ortopedik vida ya da ağırlığı kadar altından daha pahalı satılan mikro makas gibi” dedi.
“İYİ BİR ÜRETİM YAPILIRSA…”
Dünyadaki medikal sektör ticaret hacminin 400 milyar dolar civarında olduğunu belirten Bahadır, “Bunun yüzde 90'ı, 30 kadar uluslararası firma tarafından paylaşılmaktadır. Ülkemizde resmi rakamlara göre tıbbi cihaz pazarının yaklaşık 3 milyar dolar, gayri resmi rakamlara göre 7 milyar dolar büyüklüğünde olduğu tahmin edilmektedir. Yerli üretim bunun yüzde 15'i bile değildir. Tıbbi cihaz alımının yüzde 90 kadarı Sağlık Bakanlığı ve SGK tarafından yapılmaktadır. Zamanın dördüncü boyut olduğu düşünülerek iyi bir planlama yapılırsa bunun tamamı yerli üretimle karşılanabilir” diye konuştu.
DÖVİZ VE İSTİHDAMA KATKI
Medikal sektördeki döviz kaybı yerine döviz girdisi ve istihdamı sağlayacak 13 altın öneride bulunan Bahadır, “Zaman geçirilmeden şu öneriler dikkate alınırsa döviz kaybı yerine döviz girdisi ve istihdam sağlanacaktır,
1- Devlet memurları, ilim insanları, sanayiciler beraberce dünyadaki gelişmelere bakarak 2023-2053-2071 yılı hedeflerini üç ortak gibi belirlemeli.
2- Kabiliyetli gençler on birinci yaştan itibaren kabiliyetlerine göre yönlendirilmeli ve yetiştirilmeli, sanayicinin eleman ihtiyacı oralardan karşılanmalı. Örneğin; usta, çırak, hoca, asistan, Almanya'da olduğu gibi.
3- Standartları belli ürün üretilerek dünya ölçeğinde pazarlama organizasyonu kurulmalı.
4- Almanya'da çalışan her on kişiden biri sağlık sektöründe istihdam edilmektedir. Bizde bunu yapabiliriz.
5- Planlama yaparken cerrahların önerileri dikkate alınmalı.
6- Devlet memurları, ilim insanları, sanayiciler arasında bilgi akışı sağlanmalı.
7- İthal edilen ürünleri yerli üreticiler ürettiği taktirde uygun bir süre vergi alınmamalı. Bu ürünlerin kalitesi yerli laboratuvarlardan, hastanelerden, üniversitelerden verilen raporlarla sertifikalandırılmalı.
8- Üniversiteler dünyadaki gelişmeleri tez konusu yaparak devlete ve sanayicilere ulaştırmalı.
9- Ürünlerin dünya fuarlarında tanıtılmasında devlet, üniversite ve sanayici beraber hareket etmeli.
10- Stratejik önemi olan sağlık sanayi üretimi, yüzde 90'nın üzerine çıkarılmalı.
11- Dünyada hiç bir sektörün devlet desteği olmadan büyümediği ve büyüyemeyeceği bilinmeli.
12- Ülkemizde alımlarının yüzde 90'nı devlet yapıyor. (Sağlık Bakanlığı, SGK) Devlet neye ihtiyaç duyuyorsa sanayici onu üretebilir. Yeter ki hangi standart da, ne kadar ve ne sıklıkta ihtiyaç olduğunu, ödemenin nasıl yapılacağını üretici bilsin.
13- İthal sağlık ürünlerine, otomotiv sektöründe olduğu gibi ek vergiler konulmalı. Bu yapıldığı takdirde yerli üretim hızla artacaktır.
HABER: Gökhan İÇKİLLİ