Samsun haber - Pek çok alanda gelişimini sürdüren ve son yıllarda özellikle sağlık alanında ciddi gelişmeler yaşayan Samsun’un gündeminde şimdi de Medikal Cihaz ve Tıbbi El Aletleri üretimi var. Bafra Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) dahil edilen Karma ve Medikal Aletler İhtisas OSB’de yapılması planlanan üretimler kent ekonomisine ciddi katkıda bulunacak. Samsunhaber.com dergisi olarak Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile medikal sektörün ülke ve Samsun’daki geleceğini konuştuk.
“DIŞA BAĞIMLILIKTAN ARINACAĞIZ”
Medikal sektörün yaşlanan nüfus ile orantılı olarak dünyada en hızlı büyüyen sektör durumunda olduğunu kaydeden Bakan Demircan, “Bu önemli sektörün toplam dünya ticaret hacmi 300 milyar dolardır. Kalkınma Bakanlığımızın verilerine bakıldığında, ülkemizin tıbbi cihaz pazarı ise 7-7.5 milyar dolar büyüklünde olduğunun tahmin edildiğini görmekteyiz. Ancak bu pazarın yüzde 10-15 kadarının yerli üretim ile karşılanmaktadır. Önümüzdeki süreçte ülkemizde tıbbi malzeme üretim sektörüne yönelik ciddi desteklerin verilmesi ve ciddi yatırımların yapılması öngörülmektedir. Bu bağlamda bizler de, bu endüstrisinin gelişmesi için üzerimize düşeni yapacağız. Ülkemizin sağlık alanını tıbbi cihaz noktasında gelişmesine tam destek vereceğiz ve dışa bağımlılıktan arındıracağız” diye konuştu.
“SAMSUN’UN AVANTAJI BÜYÜK”
Bakan Ahmet Demircan, “Uzun yıllar boyunca kentimizde bu sektörde faaliyet gösteren ciddi firmalar var. Sağlık alanında çok ciddi harcamalar yapılıyor, bu nedenle öncelikle ülkemizde üretilen ürünlerin kullanılması için elimizden geleni yapacağız. Bu anlamda ise Samsun en avantajlı illerimizden biridir. Bafra OSB’de medikal kümeleşme sağlanıyor. Birbirinden başarılı firmalarımız burada üretim yapacaklar. Bu açıdan bakıldığında MEDİKÜM projesinin önemini daha çok anlamaktayız. Sağlık ciddi bir iştir ve Samsun bir sağlık kentidir. Devam eden yatırımları mümkün olan en kısa zamanda tamamlayacağız. Samsun için gereken tüm yatırımlar da hayata geçecektir” şeklinde konuştu.
“ÇOK İYİ BİLDİĞİM BİR ALAN”
Bakan Demircan, “Karma ve Medikal Aletler İhtisas OSB’mizde, bir de bu konunun okulu yapılmaktadır. Buradaki üretim tesislerinde istihdam edilecek teknik elemanlarımız bu okulumuzdan çıkacaklar. Tıbbi alet üretimi ucu açık bir sektördür. Bir süre sonra evlerde dahi atölyeler oluşacak. Emek bağlamında yoğun bir sektör olduğu için de istihdama ciddi katkıları olacaktır. Bizler bu sektörün önünü açacağız. Sektörün büyümesi için önlerinde ne engel varsa kaldıracağız. Bakan olmadan önce de bu alanı çok iyi bildiğim için, zaman kaybı yaşamayacağımızı düşünüyorum”
Sektörün dünya sıralamasına bakıldığında Türkiye’nin üçüncü sıralarda olduğunu ve rakamsal olarak seviyenin yükselmesi gerektiğine değinen Bakan Demircan, şöyle devam etti; “Türkiye kendi ürettiği ürünleri kullandığı takdirde, cari açıkta da büyük yeri olan bu sektör sayesinde önemli bir döviz kendi ülkemizde kalır. Üretilen ürünler sadece ülkemizde değil dünyanın dert bir yerinde kullanılmalıdır ve öyle de olacaktır. Ülkemizde sağlık alanında büyük aşamalar kaydedildi. Artık frene basmamız kesinlikle mümkün değildir. Hızla gelişmeye devam edeceğiz”
HABER: TOLGA BİRGÜCÜ