Samsun haber - Türk Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı Levent Kuruoğlu, nitelikli okullar ve son yapılan LGS sınavı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Nitelikli okul uygulamasının başlamasıyla birlikte en son girilen Liselere Geçiş Sınavı (LGS)’da öğrencilerin zorlandığını vurgulayan Başkan Kuruoğlu, eğitim sisteminin karıştığını ifade etti.
“Öğrenciler ayrıştırılmaya çalışılıyor”
LGS sınavında öğrencilerin çözemeyeceği seviyede soruların olduğunu ifade eden Başkan Kuruoğlu, “Nitelikli okul kavramının 3-5 seneye yayılarak yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Ne yazık ki Milli Eğitim Bakanlığında ben yaptım oldu anlayışı var. Her kafasına esen yeni bir değişiklik yapıyor. Nitelikli okul adı altında bir uygulama çıkardılar. Eskiden Anadolu ve Fen Liselerinin sayıları azdı ve AK Parti tarafından düz liselerin hepsi Anadolu Lisesi yapıldı. O zaman süper bir yöntem olarak gösterilmişti. AK Parti, geri dönüşlerinin de çok iyi olduğunu söylüyor. Bu işi ozan da yine bugün bu hale getiren de kendileridir. Öğrencilerden de onların çok büyük strese girdiklerini görüyoruz. Nitelikli okul sayısı azalınca haliyle özellikle sayısal sorular öğrencileri oldukça zorladı. Okuldaki müfredata göre öğrencilerin sınavda çözemeyeceği soru tipleri ile öğrenciler ayrıştırılmaya çalışılıyor” dedi.
“Çocukların geleceği ile oynamaya hiç kimsenin hakkı yok”
Bu sistemle öğrencilere yazık edildiğini belirten Kuruoğlu, “Dün yüzlerce öğrencinin ağlayarak sınavdan çıktığını gördüm. Bu sistemle öğrencilere yazık ediliyor. Bu yapılan acımasızlıktır. Öğrencileri bu şekilde ayrıştırmaya kimsenin hakkı yok. Bu sistemi kafana göre keyif olsun diye benim bildiğim doğrudur mantığıyla bu sistemi buraya getirmeye, milletin ve çocukların geleceği ile oynamaya hiç kimsenin hakkı yok. Çok az nitelikli okul sayısı olunca haliyle aradaki öğrenci sayısını anlayabilmek adına sorular oldukça zor oldu. Hatta bu soruları üniversiteye giren çocukların yapamayacağı ile ilgili iddialarda var. Bu noktada parası olan ek derslerle destek alıp yapmış oluyor. Parası olmayan milletin gariban çocukları ise sınavda bu şekilde ekarte etmiş olacaklar” şeklinde ifade etti.
“Sistemler bu şekilde değişmez”
Sistem değişmeden önce öğrencilere bilgi verilmesi gerektiğini ifade eden Kuruoğlu, “Her sistemin iyi ve kötü tarafı vardır ama sistemin değişeceğini çok önceden haber vermeleri gerekiyor. Sistemler bu şekilde değişmez. Örneğin 3 sene sonra sistemle ilgili değişiklik olduğunu belirtmeliler. Önceden haber verilirse öğrencilerden kendilerini ona göre hazırlarlar. Bir gecede sistem değişirse eğitimde kaosa sürüklenmiş olur. Milli Eğitim Bir kaosa sürüklenmiş oldu. Bu kaos çocuklarımızın daha da başarılı olmalarını engelliyor” diye konuştu.
Müberra TAŞÇI