Samsun haber - Samsun Tabipler odası Başkanı Murat Erkan, yeni yayınlanan tebliğde acil servis hizmetlerindeki bir takım değişikliklere vurgu yapıldığını belirterek, “Kamuoyuna da bu bazı olumlu yönleriyle yansıdı. Önce olumlu yönlerinden bahsedeyim. Bizim de talep ettiğimiz acil servislerde hasta yakınlarının girmemesi, hastaların daha efektif bir şekilde servislere alınması ve orada bakımlarının yapılması açısından taşınma ve bakım personelinin olması ve sayısının ya da niteliğinin arttırılmasını söylemiştik. Tebliğ bununla ilgili bir düzenlemeyi içeriyor. Beraberinde hasta yakınlarının acil servisin müdahale servis içine girmeden, onların rahat edebilecekleri bölgelerde bekletilmeleri ve hekim tarafından veya belli profesyoneller tarafından bilgi verilmesi tebliğde geçmiş. Bunlar olumlu yönleri ve bizimde acil hizmetler tarafından olmasını istediğimiz yönde. Ancak kamuoyuna yansıyan ücretsiz olacak ve hastalardan ücret alınmayacak ifadesinin ben tebliğde karşılığını bulamadım” dedi.
“Ciddi olgularda ücret alınmıyor”
Özel hastanelerde kırmızı alandaki hastalardan ücret alınmadığını dile getiren Erkan, “Yeşil, sarı ve kırmızı şeklinde acil servislerde bunların alanları var. Zaten kırmızı bölüm hastalarından herhangi bir şekilde ücret alınmıyor. Trafik kazaları, kesikler, yanık gibi her türlü ciddi olgularda ücret alınmıyor. Sarı alanlar daha kontrol edilmesi gereken vakalar için olan bölümdü. Yeşillerde poliklinik vakalarıydı. Asıl acillere başvuranların önemli kısmı da yeşil ondan sonrada sarı bölümün hastalarıydı. Kırmızı bölüm hastalarıyla ilgili ücrette bir sorun yok ama asıl ağırlığı taşıyan, acil servislerdeki yoğunluğa neden olan yeşil bölge ile ilgili bir tebliğ yok. Hastalar gene özel hastanelere gittikleri zaman alan tercihi yapılarak, onlardan ücret talebinde bulunulacak. Özel sektör olduğu için bu da gayet normal bir durum” diye konuştu.
“Daha fazla talep olacak”
Acil servislerde 11 branşın hizmet vermesinin daha fazla talep yaratacağını vurgulayan Erkan, “Tebliğ ile beraber acil servislerde ve poliklinik hizmetleri yani iç hastalıkları, cerrahi, kadın doğum gibi farklı alanlarda 11 tane branşta acil servis hizmetlerinin beraberinde poliklinik hizmeti de verilerek acil servis yoğunluğunun azaltılması düşünülüyor. Böylece acil servisin daha az yoğun olacağı düşünülüyor. Bunun aksine acil servislerdeki yoğunluğu ve talebi poliklinik hizmetleri doğrultusunda arttıracağını düşünüyoruz. Daha fazla arttıracak ve bu sefer acil servis dışında poliklinik hizmetlerinin daha uzun süreler gece geçmişte olduğu gibi vardiya sistemiyle yapılmasına dönük bir sisteme doğru gidiyor. Yoğunluktan kaynaklı poliklinik sırası alamayanlar acile gidiyordu ama şimdi acilde 11 tane branşta hasta bakıldığını gördükleri zaman daha fazla talep olacak. Acilin düzeniyle ilgili ciddi bir sorun çıkaracak. Acil hizmetinin niteliğinin tamamen değişeceğini düşünüyorum” diye ifade etti.
“Geçici bir süreç olacağını düşünüyorum”
Hasta refakatçılarının daha rahat edebilmeleri için düzenlenen tebliğ hakkında konuşan Erkan, “Buradaki esas çözüm noktası aile hekimliğinin anlamlı, etkili, efektif bir hale getirilmesi olacaktır. Böylelikle acillere poliklinik hizmeti alabilecek nitelikteki hastaların gelmesinin önüne geçilecek aynı zamanda hastanelerdeki yoğun hasta talebi de giderilecek. Hasta refakatçıları için onların psikolojik ve fiziksel olarak rahat edebilecekleri bir alandan bahsediliyor. Bunlar doğru şeyler. Her sağlık hizmeti veren kurumun içerisinde yapılması gerekiyor. Bekleyen hastaların hasta başında perişan bir şekilde beklemelerini engelleyici iyi bir düzeneğin kurulması gerekiyor. Refakatçılara bilgilendirmenin birinci ağızdan yapılması gerekiyor. Bunlara itirazımız yok ama bu tebliğ işin esası ile ilgili bir düzenleme getirilmiyor. Bunun geçici bir süreç olacağını düşünüyorum. Bu tebliğ ile beraber yarın başka sorunlar gelecek” diye konuştu.
Müberra TAŞÇI