Samsun Haber – Birçok meslek grubunda olduğu gibi sağlık sektöründe de çeşitli uzmanlık alanlarında atama bekleyen onlarca mezun var. Bunlardan biri de son yıllarda mezun sayısında artış görülen diyaliz teknikerliği. Diyaliz teknikerlerinin atamalarının önünde bekleyen sorunların başında diyaliz ünitelerinde diyaliz sertifikalı hemşirelerin görev yapması.
Konu hakkında Samsunhaber.com’a açıklama yapan Tük Sağlık-Sen Samsun Şube Müdürü Erdoğan Çakmak, “Biz hem genel merkez olarak hem de Türk Sağlık Sen Samsun Şubesi olarak bu konuyla ilgili ciddi anlamda geri dönüş alıyoruz. Hem mezun olanların boşta kalmasıyla ilgili hem de mesleğin nasıl devam edeceğiyle ilgili… Biz meslek dallarının profesyonelleşmesi gerektiğini görüşündeyiz. Diyaliz konusunda hemşirelerin belli bir yere kadar yeterli oluyor ama belli bir yerden sonra o alanla ilgili eğitim almış olan diyaliz teknikerlerinin olması gerekiyor” dedi.
“Diyaliz Teknikerlerinin Emeklerinin Karşılığı Kadrodur”
Bir dönem ihtiyaçtan dolayı hemşirelere sertifika programlarıyla vererek diyaliz teknikeri olarak çalışma imkanı tanındığını anlatan Çakmak, “Sertifikalar onların sadece bu işi yapabilirliğini gösterir. Sertifika bir kadro değildir. Bir ehliyet değildir. Sadece kalite gereği sertifikalı olması gerekliliği vardır usulen. Ama işin esasında hemşirelerin olması gerektiği alanlarda hizmet vermesidir. Diyaliz bölümü artık kendi alanında diyaliz teknikeri yetiştirmektedir, mezun vermektedir. Biz diyaliz teknikerlerini bu alanda kadro açarak atamalarının yapılması gerektiğini ve diyaliz teknikerlerinin de mesleklerini icra etmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu alanda görev yapan hemşire arkadaşlarımızın da esas kendi alanlarında hizmet vermelidir. Nasıl ameliyathane hemşiresi nasıl diyetisyen hemşireliği gibi alanlarda mezunlar vermeye başlayıp profesyonelleşme gereği hissedilmişse; diyaliz teknikerliği alanında da profesyonelleşme gereği duyulmuştur. O yüzden kesinlikle diyaliz teknikeri arkadaşlarımız aldıkları eğitimin verdikleri emeğin karşı olarak kadrolu olarak atanmalıdır” diye konuştu.
Mezunların yüzde 40’ı Boşta Bekliyor
Diyaliz teknikerliği atamalarının yapılması durumunda bu alanda görev yapan diğer meslek gruplarının da kendi alanlarında çalışmaya geri dönebileceklerini söyleyen Çakmak, “Bu alanlarda görev yapan arkadaşlarımız kendi yerlerine çekilerek oradaki hemşire açığı gibi potansiyel sıkıntılar bu şekilde giderilmelidir. Diyaliz teknikerinin atanmadığı ama bu alandaki açığın hem sağlık memuru ve hemşire ile kapanmaya çalışıldığı zaman hem bu arkadaşlar mağdur olur hem de atama bekleyen arkadaşlarımız mağdur olur. Kesinlikle atanmalarında yanayım. Hem sendika olarak hem de şahsi görüşüm olarak profesyonelliğe çok önem veriyorum” şeklinde konuştu. Çakmak, diyaliz teknikerleri mezunlarının yüzde 40’nın atama beklediğini söyledi.
Yasir BABA