Samsun haber - 1950’li yıllarda küçük bir işletme ile üretime başlayan SAMPA, bugün otomobil sektörünün gurur duyduğu üretici firmalardan biri haline gelerek dünyanın ağır vasıta, çekici ve dorselerine yedek parça sağlıyor. 80 bin metrekare kapalı alanda, söylemesi bile kolay olmayan 30 bin çeşit ürün üretiyor. 5 kıtada 138 ülkeye ihracat yapıyor. Bunun altında ciddi bir AR-GE yatırımı var. Öyle ki, çabuk ve sürdürülebilir kalitede ürün geliştirmek ve bu ürünün standartlara uygunluk testinden de geçebilmesi için AR-GE’ye 2014-2017 yılı arasında 10 milyon dolar harcadı. Karedeniz Bölgesi’nde ilk ve tek AR-GE merkezine sahip olan SAMPA BİLİM, aynı zamanda sektörde nitelikli ya da vasıflı diyebileceğimiz bir kavramında ortaya çıkmasını sağladı. Alanında uzman 81 personeli ile sektördeki ihtiyaç ve gelişmelere paralel inovatif ürünler, yeni ve özgün projeler bu çatı altında yeniden şekilleniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine dikkat çeken SAMPA Genel Müdürü Bülent Üstündağ, “Bizim de bu hedefler doğrultusunda 2023 yılı hedefimiz 500 milyon dolarlık ihracat” diyor.
TERSİNE BEYİN GÖÇÜ VE İSTİHDAM
‘Samsun’da İşsizlik ve Büyüme’ başlıklı dosyamızda SAMPA’nın sadece Samsun değil, ülke ekonomisine sağladığı ciddi katkılara da değineceğiz. Fakat, burada üzerinde durmamız gereken bir diğer mesele de şu; Özellikle AR-GE’nin kurulmasıyla birlikte SAMPA’nın insan kaynaklarındaki talep de değişmeye başladı. Daha donanımlı insanların da Samsun’a çekilmesi sağlanıyor. Üstelik bu sadece AR-GE ve mühendislik alanlarında değil, tüm alanlarda bir zorunluluk haline geliyor. SAMPA’ya dünyanın bir çok yerinden gelen, ki bunların arasında İngiltere, Fransa, Tayland, Mısır ve Irak gibi ülkelerde var, tersine bir beyin göçünün de yaşandığını görüyoruz. ‘Üretim Odaklı’ olan SAMPA, sektöründe alanında uzman kişileri kadrosuna katıyor. Önümüzdeki dönemlerde hayata geçireceği projelerle SAMPA, Samsun’da istihdama çok önemli katkılarda bulunacak. Yeri gelmişken bu çalışmalardan çok önemli bir proje hayata geçirildi bile; SAMPA AKADEMİ… Burada SAMPA AKADEMİ’ye de değinmekte fayda var.
SAMPA AKADEMİ NEDİR?
SAMPA’nın içinde yer aldığı otomotiv sektörü, diğer sektörlere nazaran, çok daha ciddi kalifiyeli elemana ihtiyaç duyan bir sektör. SAMPA Yönetimi, bölgedeki insan kaynaklarında gördüğü bu sorunu gidermek ve bu açığı kapatmak adına çok önemli bir projeye imza atıyor. SAMPA AKADEMİ… Peki, nedir bu SAMPA AKADEMİ?
“Bu akademi, mevcut personelimizin eksik olduğu ya da eksiklik duyduğu konularda eğitim almalarını, hatta yüksek lisans ve doktora yapmalarına imkan sağlıyor” diyor SAMPA Genel Müdürü Bülent Üstündağ. Samsun’da Bin 250 çalışanıyla ciddi bir istihdam sağladıklarına dikkat çeken Üstündağ, şunları söylüyor; “Samsun ve Samsun bölgesinde çok büyük endüstriyel yapı maalesef yok. Bizler bunun dezavantajını yaşıyoruz. Bunu avantaja çevirmek için geliştirilen stratejik planları hayata geçiriyoruz.”
HER YIL YÜZDE 35’LİK BÜYÜME
Dünyanın büyüme oranları ortada… Türkiye sanayisinin büyüme oranları da ortada… Hatta bir sektör kendi alanında yüzde 7-8 oranında büyüdüğünde bu büyük bir başarı olarak görülüyor. SAMPA’nın ise her yıl yüzde 35’lik bir sürdürülebilir büyümesi var ve bu insana hayal gibi geliyor. Gerçekten böyle bir büyüme oranı var mı? Büyümenin 2009 yılından itibaren bir ivme kazanarak sürdürülebilir hale getirildiğini belirten SAMPA Genel Müdürü Bülent Üstündağ, “Bu aslında pazarlarda odaklaşma, derinleşme, talebi son kullanıcıdan oluşturma, müşteri odaklı olmak ve sürdürülebilir kalitede ürünü pazara zamanında iletmek, yeni pazarlar geliştirmek gibi faktörlerle gidiyor. Avrupa’daki 2008-2009 kriz döneminde, bizim pazarımız hem ürün çeşitliliği, hem Pazar çeşitliliği ile aslında krizlerden etkilenmez bir şekilde büyümesini geliştirdi. Yine ilave etmem lazım, çok hızlı ürün geliştirebiliyor ve üretim tesisine uyumlu AR-GE Test ile ürünlerimizin performansını ve kalitesini onaylıyoruz, kalitemizden ödün vermiyoruz” diyor.
TEMELİNDE ‘AİDİYET DUYGUSU’ VAR!
Sanayi, ticaret ve finans açısından bakıldığı zaman ekonominin kalbi İstanbul’dur. Yine bu minvalden bakıldığında Türkiye’nin bütün önemli firmalarının da bu çevreden çıktığını görüyoruz. Ta ki SAMPA’ya kadar. Çünkü SAMPA bir Anadolu kentinde, Samsun’da büyüyor. Ülke ihracatının da üçte birini karşılıyor.
Peki, bu işin Samsun’da başarılmış olmasının sırrı ne?
SAMPA Genel Müdürü Bülent Üstündağ, şunları söylüyor; “Bu gerçekten Karadeniz insanının aidiyet duygusunun çok yüksek olmasıyla ilgili. Yani buradaki insan kaynağının firmaya gerçekte çok bağlı olmasıyla ilgili bir durum ve yönetim kurulu üyelerinin çoğu da Samsunlu… Bunun avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Avantajları az öncede belirttiğimiz gibi Samsunluların aidiyet duygusunun çok yüksek olması, firmayı kendi firmalarıymış gibi sahiplenmeleridir. Otomotiv sektörü gibi kalifiyeli elemana ihtiyaç duyulduğu bir noktada da bizim geliştirdiğimiz SAMPA AKADEMİ ve özellikle 19 Mayıs Üniversitesi ile girişilen ortak proje ve çalışmalar ve diğer stratejik planlamalarla bu sıkıntıların da üstesinden gelinildiği gibi tersine beyin göçünün de olması sağlandı.”
TURQUALİTY PROGRAMI ÜYESİ
SAMPA, 2014 yılında girmiş olduğu Marka Destek Programı’ndan Turquality programına geçmeye hak kazandı ve devletin desteklediği 241 ulusal rekabetçi markadan biri oldu. Böylelikle Türkiye’nin global yedek parça markası olarak tüm dünyanın en çok tercih edilen yedek parça markası olarak konumlanması güçlenecek.
FARKLI KITALARDA BULUNURLUK!
Ağır vasıta yedek parça sektöründe doğru bakış açısıyla, doğru hedeflerin belirlenmesi, sürdürülebilir kalite standartlarında üretimin yapılması kadar pazarda bulunurluk da oldukça önemli. Bu nedenle SAMPA dünyanın farklı kıtalarında Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Rusya, Kazakistan, Nijerya, Güney Afrika, ABD, Çin ve İrlanda ofisleri, depoları ve işbirlikleri bulunmakta.
OEM TALEPLERİNİ KARŞILAYABİLECEK SAĞLAM ALT YAPI
Bir çok farklı teknoloji kullanılarak üretim yapılan SAMPA’ya talepler orijinal ürün üreticisi (OEM / Original Equipment Manufacturer) veya aftermarket üzerinden gelmekte. Global aftermarket pazarlarından gelen talepler için de benchmark çalışmaları yapılarak ürünlerin performanslarını artıracak tasarımlar gerçekleştirilmekte.