Samsun haber - Samsun’un Atakum ilçesinde yaşayan ahşap sanatçısı Abdullah Tuncel, “Emekli Edebiyat öğretmeniyim. Kahveye gitme ihtimalim olmadığından böyle bir yer oluşturdu. Yıllarca yağlı boya, kara kalem, akrilik boya çalıştım. Ama artık ahşap üzerine yakma tekniğinde yoğunlaştım. Çünkü ahşap üzerine yakma tekniğinin biraz daha bana göre sanatsal bir yapılanmaya sahip. Ahşap üzerindeki resimler daha kalıcı oluyor” dedi.
“Çocukluğumdan beri yapıyorum”
Okulda resim hocası sayesinde resim yapmaya başladığını ve sonrasında hiç bırakmadığını söyleyen Tuncel, “Emekli Edebiyat öğretmeniyim. Kahveye gitme ihtimalim olmadığından böyle bir yer oluşturdu. Burada ahşap üzerine yakma tekniğiyle resim çalışıyorum. Çocukluğumdan beri yapıyorum. Benim ortaokulda bir resim hocam vardı. Bize iyi bir alt yapı verdi. Onun sayesinde resim yapmayı hiç bırakmadım. Yıllardır resimle iç içe çalışıyorum” dedi.
“Bir gün içerisinde bitiriyorum”
Samsunluların ilgisinin günden güne artmaya başladığını söyleyen Tuncel, “İlk defa görenler ve dükkanın önünden geçerken uğrayıp soranlar oluyor. Artık ilgi gösterenler biraz daha artmaya başladı ve bir araya geldik. Samsun’a yerleştim artık bir şeyler olmaya başlar diye düşünüyorum. Yetenek gerektiriyor tabi ki ama zor dediğimiz şeyler bilmediğimiz şeylerdir. A4 boyutundaki bir portreyi bir gün içerisinde bitiriyorum” diye konuştu.
“Burayı ticari amaçla açmadım”
Resimlerinin her aşaması ile kendi ilgilendiğini ve bunu da ticari amaçla yapmadığını söyleyen Tuncel, “Ben burayı ticari amaçla açmadım zaten öyle bir hedefim de yok. Ama bu arada portresini isteyenler oluyor veya ile portrelerini isteyen oluyor ona cüzi bir ücret alıyorum. O da buranın kirası ve ihtiyaçlarına yetiyor. Bunun dışında şunu alayım da şöyle satayım gibi bir ticari hedefim yok” diye konuştu.
“Yardım almak isteyen olursa da yardımcı oluyorum”
Bu sanatı öğrenmek isteyen herkese yardımcı olacağını vurgulayan Tuncel, “Ahşap sanatını öğrenmek, bu konuda yardım almak isteyen olursa da yardımcı oluyorum. Resim alanında öğrenci yetiştirmeye çalışıyorum. Çünkü yaşamın pratiği insanı belli bilgi birikimleriyle donatıyor. Ama öldüğün zaman bütün bildiklerin seninle beraber toprağın altına girecek kimseye de bir faydası olmayacak” dedi.
“Ahşap üzerindeki resimler daha kalıcı oluyor”
Ahşap üzerindeki resimlerin daha kalıcı olduğunu ve o yüzden bu sanata yöneldiğini söyleyen Tuncel, “Yıllarca yağlı boya, kara kalem, akrilik boya çalıştım. Ama artık ahşap üzerine yakma tekniğinde yoğunlaştım. Çünkü ahşap üzerine yakma tekniğinin biraz daha bana göre sanatsal bir yapılanmaya sahip. Ahşap üzerindeki resimler daha kalıcı oluyor. Tahtaları sanayideki bir öğrencimin kanalı ile temin ediyorum. Hangi ölçülerde istiyorsam öğrencim atölyesinde kestirtip alıyorum. Ben sadece kavak kontraplaklar üzerine çalışıyorum. Çünkü kavak ağacı daha yumuşak ve açık bir renk bu yüzden yaktığın zaman siyah veya siyaha yakın bir renk tonları elde edebiliyorum” diye konuştu.
Haber: Müberra TAŞÇI