Samsun haber - Türkiye’de bir şekilde resime, sinemaya, tiyatroya, fotoğrafa bir ilginin olduğunu görüyoruz duyuyoruz ama Türk heykeltraş deyince kimsenin aklına pek bir şey gelmiyor. Bunun sadece Türkiye ile ilgili olmadığını da düşünüyorum. Dünyada da heykeltraş diğer sanat dalları gibi popüler değil. Şu anda yeni sergisi ile sanat çevrelerinde konuşulan Füsun Yalçın’ın atölyesini ziyaret ederek çalışmalarına göz attım. Kendisi aynı zamanda Samsun Anadolu Lisesi Eğitim Vakfı’nın (SALEV) da başkanı.
İlk önce kendinizden biraz bahseder misiniz? Neler yapıyorsunuz?
Samsunluyum ve Samsun Maarif Koleji ile İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Heykel Bölümünden mezunum. 8 yıl Amerika’da yaşadıktan sonra Samsun’a yerleştim ve vitray atölyesi açtım. Zaman içerisinde vitrayın yanı sıra plaket tasarımları, heykel ve hediyelik üğrünler üretmeye başladım.
Çalışmalarınızda daha çok hangi malzemeleri kullanıyorsunuz? Neden?
Yaşım gereği artık fazla koşturmadan, yorulmadan çalışmak ve elimdeki malzemeleri tüketmek istiyorum. Bu yıl yıllardır toplamış olduğum doğal malzemeler ile ufak tefek tasarımlar yapmaya başladım. Ağaç dalları, kozalaklar, tohumlar, kabuklar… Ne topladıysam onları değerlendirmeye çalışıyorum. Benim ilham kaynağım ve malzeme depomdur.
Mesleğinizde kadın olmanın zorlukları var mı? Varsa neler?
Atölyeme her sabah zevkle gidiyorum. Tasarım yapmak beni mutlu ediyor. Yapmak istediğim daha çok şey var. Doğanın bir heykeltıraş olduğunu düşünürüm ve doğa beni heyecanlandırır. Tek tek ayrıntılara baktığınızda her bir ağaç, hayvan, bitki, kayalar veya taşlar ayrı bir sanat eseridir. Bunları şekillendirmek yerine bir araya getirerek bir bakış açısı kazandırmayı tercih ediyorum.
Bu kelimeler size ne ifade ediyor? Tek kelimeyle açıklar mısınız?
HEYKEL: Sanat
MERMER: Soğuk
SANAT: Büyüleyici
BAŞARI: Mutluluk
KORKU: Neden korkmalıyım!
ATÖLYE: Sığınak, mutlu olduğum yer
TEKNOLOJİ: Hızla değişiyor
FOTOĞRAFÇILIK: Çok zevkli bir uğraş
MÜZİK: Olmazsa olmaz
İNSAN: Dost
TÜRKİYE’DE HEYKELTRAŞ OLMAK: Zor