Ünlü Estetik ve Plastik Cerrah Doç.Dr.Hayati Akbaş’ın sahibi olduğu FBM Tıp Merkezi’nde Medikal Estetik Hekimi Uzman Dr. Nihal Ergen tarafından uygulanan ve müzmin ağrı çeken hastalara umut ışığı olan ‘Proloterapi’ yi uzmanlara sorduk. Samsunhaber.com Bölge İstihbarat ve Özel Haber Şefi Emir Dursun Akar’ın sorularını yanıtlayan Dr.Nihal Ergen, milyonları ilgilendiren bu uygulamayı Samsunhaber.com okuyucuları için cevapladı. İşte, belki de yıllardır çektiğiniz o dayanılmaz ağrılarınızdan kurtulmanızı sağlayacak ‘Proloterapi’ ve tedavi süreci ile sonrasında yapılması gerekenler;
PROLOTERAPİ NEDİR?
Proloterapi bir ağrı tedavisidir. Vücuttaki hasarlanmaya bağlı ağrıyan ve buna bağlı hareket kısıtlanmasına yol açan ligament, tendon ve eklemleri tedavi eden bir yöntemdir. Zayıflamış, hasar görmüş ve eski gücünü kaybetmiş dokulara verilen bir solüsyonla yapılan ve hastanın yaşam kalitesini artırmaya yönelik yaptığımız bir uygulamadır.
HANGİ HASTALIKLARDA VE DURUMLARDA ‘PROLOTERAPİ’ UYGULANIR?
Proloterapi bir ağrı tedavisi olduğu için, bütün bu kemik ve eklem ağrılarında uygulanabilir. Bel ve boyun fıtıkları, baş ağrıları, kireçlenmeler, topuk dikeni, sırt ağrılarının tedavisinde ve sinir tuzakları dediğimiz özellikle karpal sinir sendromlarında proloterapi uygulanır.
PROLOTERAPİ HANGİ DURUMLARDA VE KİMLERDE UYGULANMAZ?
Hamilelerde, kanama bozukluğu olanlarda, kemoterapi alanlarda ve uygulama bölgesinde açık yarası olanlarda uygulanmaz. Romatoid Artrit, Ankilozan spondilit ve Otoimmün hastalıklarda kullanılması uygun değildir. Bu rahatsızlıklarda prolozon denilen ozon destekli tedavi uygulanır.
HASTALAR KAÇ SEANS GELMELİLER?
Seanslar kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Kişinin ağrı şiddetine göre değişen bir tedavidir. 4 ila 8 seanslık bir tedavi uygularız. Hastalarımıza 2’şer veya 3’er haftalık seanslarla tedaviyi uyguladıktan ve tedavinin tamamlanmasından sonra kişinin ağrı düzeyine göre tedavinin devam edip etmeyeceği planlanır.
UYGULAMA AĞRILI MIDIR?
Uygulama çok fazla ağrılı değildir. Hangi bölgeye uygulanmışsa, hastalarımıza o bölgeye yönelik egzersizler öneriyoruz. Egzersizlere uyulduğu taktirde, hastalarımız uygulama sonrasında ki dönemi herhangi bir ağrı, sızı olmadan çok rahat bir şekilde atlatabilirler.
BAŞARI ORANI NEDİR?
Bize gelen hastaların çoğunluğunun ağrıları kronikleşmiş olduğu için, şöyle ki ; bu hastalarımız daha önce birkaç kez ameliyat geçirmiş ve yaşı ilerlemiş hasta grubudur. Başarını oranı yüzde 70 ve 80’dir. Kronikleşmiş ağrılarda ve bahsettiğim bu hasta grubunda bu oranı hiç de küçümsememek gerek.
(Emir Dursun Akar)