Samsun haber - Toplumda kadına ilişkin birçok sorun bulunması karşısında giyim kuşamı üzerinden yapılan tartışmalarla ilgili olarak Samsun Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Nalan Demirtaş, “Sığ ve soruna ve çözümüne odaklı değil, aksine toplumsal cinsiyet ayrımcılığı üzerinden yapılan tartışmalar olarak nitelendiriyorum. Bu tür tartışmaları kabul etmiyor, bu söylemleri söyleyen kişileri kınıyoruz” dedi.
Bu rakamlar belki daha da yüksek bile olabilir
Kadına yönelik şiddetin tüm Türkiye’de olduğu gibi Samsunda da artış gösterdiğini söyleyen Demirtaş, “Kadın cinayetiyle ilgili resmi veriler paylaşılmasa da erkek şiddetinin rakamsal olarak çetelesini tutan Bianetin verilerine göre 2010‘dan bu yana en az 1915 kadın öldürüldü. Öldürülen her iki kadından birinin faili kocası veya erkek arkadaşıydı. En az 396 cinayet ayrılık veya boşanma aşamasında gerçekleşti. 355 cinayetin öncesinde kadınlar şiddet, taciz veya tehdide maruz kalmıştı. En az 237 cinayet, kadınların güvenlik endişesiyle resmi bir başvuruda bulunduğu halde işlendi. öldürülen 1915 kadının 1193‘ünün faili (yüzde 62‘si) kocası, erkek arkadaşı, eski kocası ya da eski erkek arkadaşıydı. 213 kadın babası, oğlu ya da erkek kardeşi tarafından öldürüldü. 114 kadının faili ise erkek akrabası oldu. Samsun’da 2010’dan itibaren işlenen kadın cinayeti sayısı 26’dır. Bu rakamlar belki daha da yüksek bile olabilir” diye konuştu.
Tacizi engellemek yerine görmezden geliniyor
Pembe araç uygulamasının dünyanın birçok yerinde uygulandığı gibi ülkemizde de uygulandığına değinen Demirtaş,” Erkek egemen toplumlarının iktidarları tarafından tercih edilen bu uygulamayı kadını toplumdan soyutlayan bu tür politikaların, tacizi engellemek yerine tacizcinin görmezden gelinmesine sebep olduğu için kabul etmemekteyiz. Kadının saygınlığının artması yönünde, kadına hak ettiği değeri vererek sorunlar aşılabilir” diye konuştu.
Haber: Müberra Taşçı