Samsun haber – Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mimarlık Fakültesi 2017-2018 yılı eğitim öğretim yılında birçok mezun verdi. Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, Samsun’da yeni mezunlar için mimarlara yönelik istihdamın olup olmadığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
“Eğitim sistemi sil baştan değişmeli”
Her üniversitede mimarlık fakültesinin açıldığını söyleyen Başkan Memişoğlu, “Birçok meslek alanında olduğu gibi mimarlık alanında da gerçekten istihdam sorunu çok büyük bir sorundur. Sebebi ise son günlerde her üniversitede mimarlık fakültesinin olmasıdır. Bir planlama yapılmadan üniversite ve bölüm açılması, ihtiyaç olan alanlarda değil de ihtiyaç olmayan alanlara insanların yönlendirilmesi aslında yanlış bir politikadır. Eğitim politikasının sil baştan ele alınıp özellikle yükseköğrenim düzeyinde ülkenin hangi mesleklere ihtiyacı olduğu noktasında bir planlama yapılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle olaya mimarlık fakülteleri için bakacak olursak, hemen hemen her devlet ve özel üniversite hemen bir mimarlık fakültesi açıyor” şeklinde ifade etti.
“Piyasada iş yok”
Piyasada iş olmadığını ve yeni mezunların dikkatli olması gerektiğini belirten Memişoğlu, “İlgi gören de bir meslek grubudur. Türkiye genelinde mimarlık mesleğine baktığımız zaman tercih edilme sıralamasında 5.sırada yer alıyor. Piyasadaki karşılığı aynı oranda değil çünkü piyasada iş yok. Dolayısıyla mezun olan gençlerimiz de hayal kırıklığı ile karşılaşıyorlar. Köklü ve daha iyi üniversitelerden mezun olanlar var ve bunlar daha kolay iş bulabiliyorlar. Çünkü onlar gerçekten donanımlı yetişiyorlar. Bugün baktığımızda birçok üniversitenin mimarlık fakültesinde doğru düzgün eğitim verilmediğini görüyoruz. Çoğu üniversitelerde doğru düzgün mimar öğretim görevlisi bile yok. Dekanı mimar olmayan üniversiteler var. Mimarlık usta çırak ilişkisi içinde olması gerekiyor bu yüzden de ustaların çok olması gerekiyor. Eksik donanımlı olan öğrenciler piyasada da oldukça zorlanıyorlar. Kendini bireysel olarak geliştirenler başarılı oluyor ama bunu da sağlamak oldukça zordur. Diğer illerde ve Samsun’da yeni mezun olan meslektaşlarımızı piyasada zorlu bir süreç bekliyor. Sürekli bilgilerini tazelemek zorundalar. Mezunların sayısı çok fazla olunca aynı oranda iş imkanı yaratılamayınca ortaya sorunlar çıkmaya başlıyor” diye konuştu.
Müberra TAŞÇI