Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Otizm teşhisi erken olursa bu risk azalabiliyor

Özel Haber

Samsun Otizmliler Derneği Başkanı Aytek Çakmak, Otizmin davranış bozukluğu sorunu olarak adlandırıldığı ve genellikle hayatın ilk üç yılı içinde ortaya çıktığının bilgisini vererek, erken teşhis edilirse önemli oranda bu hastalığın azalacağını söyledi.

Özel Eğitimle Bu Hastalık Azalabilir

Samsun Haber - Otizm, yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozukluk olduğunu söyleyen Samsun Otizmliler Derneği Başkanı Aytek Çakmak, “Otizm, erken evrede basit belirtileri dikkate alındığında kolayca teşhis edilebilir ve bebeklere uygulanacak iyi bir rehabilitasyon programı ile etkileri önemli oranda azaltılabilir. Özellikle anne ve babalara burada daha çok iş düşüyor” dedi.

Ülkemizde Otizmli Sanatçılar Var

Gebelik döneminde folikasit katkısı kullanmak otizm gelişme riskini önemli oranda azalttığını bildiren Çakmak, “Ülkemizde otizmli sanatçılar bile var. Örneğin Fazlı Say bu hastalardan bir tanesi. Otizmli olup bilim dalında önemli işler yapabilen insanlar da var. Burada önemli olan hastalığın erken teşhis edilerek özel rehabilitasyon programlarından yararlanabilmek. Günümüzde her 110 çocuktan birini etkilediği bilinen ve pek çok ailenin hayatının altüst olmasına yol açan bu bozukluğun yirminci yüzyılın ortalarına kadar bir adı bile yoktu. Ancak günümüze geldiğimizde yaklaşık 64 çocukta bir bu sarun görülebiliyor” diye konuştu.

Ekrem BİRCAN

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.