Samsun Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MUSİAD) Şube Başkanı Haluk Tan, IPSOS Sosyal Araştırmalar Enstitüsü raporuna göre terör kaygısı azalırken ekonomi kaygısının artmaya başlamasıyla ve Samsun’un ekonomisiyle ilgili olarak, “Artık insanlar belli bir standartlarda yaşıyor. Bugün ülkemizdeki standartlardan kişi başına düşen gelirler baz alındığında eskiye göre oranla geçmiş yıllardaki 15-20 yıl öncekilerle oranla herkesin artık kendisine göre bir alım gücü var. Önceden biliyorsunuz ciddi anlamda İMF’den alınan kredilerin ödenmesi ve bu ödenen kredilerden dolayı da buradaki İMF Direktörlerinin Türkiye’ye yaptırımları söz konusuydu. Türkiye’deki devletimiz şuanda hükümet olarak gerçekleştirmiş olduğu bazı şeylerle İMF borçlarını kapattı. Buradaki mevcut doğan faiz farklarını da sosyal yardım olarak dağıtma kararı aldı. Bu bir siyasi karardır. Toplumun büyük bir kısmında sosyal devlet algısı noktasında bu yardımlarla ciddi anlamda sosyal devlet olarak Türkiye’de ciddi yardımlar yapıldı. Ekonominin bu noktadaki tedirginliği artık herkesi ilgilendirir hale gelmiştir” diye konuştu.
“Bu paralar topluma aktarılmıştır”
Ekonomik anlamda yaşanabilecek sıkıntıların toplumun her kesiminde yaşanabileceği konusunda konuşan Tan, “Ekonominin iyi olmaması artık sadece tüccarın, sanayicinin, esnafın derdi olmaktan çıkmıştır. Sahada herkes ekonominin iyi olmasıyla görmüştür ki artık özürlü vatandaşlarımız bu noktada destek alabilmektedir. Yaşlı bakanlar, annesiyle beraber yaşayanlar destek alabilmekte. Sosyal devlet içerisinde bu paralar topluma aktarılmıştır. Ekonomik anlamda yaşanabilecek sıkıntıların artık toplumun her kesiminde çok ciddi anlamda sıkıntılar doğurabileceğini gören bir topluluğuz” dedi.
“Sağlık, turizm, sanayi şehri miyiz hala belli değil”
Samsun’un ekonomisi hakkında konuşan Tan, “Samsun ekonomik anlamda mevcut beklentilerini karşılayamayan bir şehirdir. Bunun çok farklı sebepleri var. Şehrimizin şuanda bulunduğu atmosferde kendisine göre üreten bir şehir konumunda olan bir pozisyona hala gelemedi. Kendimize göre sanayi bölgelerimizi kurmamıza rağmen organize sanayideki Samsun yükünü taşıyan 5-6 tane fabrikanın dışında hala kendisine göre Türkiye’de kendi alanında yerleşkesini belli bir noktada toplu hale getirmiş değiliz. Bunu bir miktar medikal aletlerle sağlamaya çalışıyoruz. Ama yeterli değil. Samsun ekonomisini bulunduğu coğrafyaya göre değerlendirdiğimizde çevresindeki illerle mukayese ettiğimizde kaldı ki nüfus ölçüsünde şuanda karayolu, denizyolu, demiryolu, havayolu bunların hepsini barındıran Türkiye’de ender illerden bir tanesidir. Geçtiğimiz sene zaten 2016’dan çıkmış 2017’de Samsun ihracat rakamları 350 milyon dolarlara düşmüştü. Şuanda ortalama yaklaşık olarak 450 milyon dolar gibi ihracat rakamlarına yaklaşmış olması bunun arttığı anlamında değil 2015’teki başarının tekrar yeni yakalanmasıyla anlatılabilir. Samsun’daki şuanda üretimle, hizmet sektörüyle alakalı ciddi anlamda kendisine göre mesafe almaya çalıştığını ama bu konuda hala gelmiş olduğumuz yerin çok yeterli olmadığını görelim. Sağlık, turizm, sanayi şehri miyiz hala belli değil” dedi.
Müberra TAŞÇI