Samsun haber - Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, üniversite ile lise sayılarının çoğalması ve üniversitelerin ikiye bölünmesiyle ilgili konuştu. İhtiyaçtan doğmuş ise okulların açılmasının doğru olduğunu belirten Başkan Kara, “İhtiyaçtan doğmuşsa elbette üniversitelerin kurulması doğrudur. Ancak burada yapılan ve kesinleşen Bakanlar Kurulundan da çıkan ve Mecliste de onaylanan üniversitelerin bölünmesi yönündedir. Dolayısıyla kurulma ve bölünme arasındaki fark şudur. Bir üniversiteyi amaç için kürarasınız ama amaç olarak bölerseniz o amaca uygun bir işlem gerçekleşmemiş oluyor. İşlemin gerçekleşebilmesi için üniversitelerin kurulması lazım” şeklinde ifade etti.
“Kötü bir duruma düşersiniz”
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesinin Çarşamba’ya taşınmasına tepki gösteren Başkan Kara, “Samsun’daki ilk üniversitemiz nasıl kurulmuşsa elbette ikinci ve üçüncü bir üniversitemiz de kurulmalıdır. Bölünme olduğu zaman o üniversite değer kaybetmektedir. Üniversitelerin bölünmesi o üniversitenin kültürünün bozulması demektir. Üniversitedeki yerleşik kültürü, geleneğinin refleksleri değişmektedir. Bu da üniversitelerin amacından uzaklaşması demektir. Örneğin Samsun 19 Mayıs Üniversitesinden Örnek verecek olursam. 19 Mayıs Üniversitemizin Hukuk Fakültesinin Çarşamba’ya taşınması üniversitemize büyük derecede zarar vermiştir. Üniversitenin bölümlerini başka bir yere taşıyarak üniversite bölerseniz Çarşamba Hukuk Fakültesinin düştüğü durum gibi kötü bir duruma düşersiniz” şeklinde konuştu.
“Üniversitelerin amacından uzaklaşması anlamına gelmektedir”
Üniversite sayısının çoğaltmanın en kolay yöntemi olarak üniversiteleri bölmek olduğunu ve bunun doğru olmadığını ifade eden Kara, “Önemli olan üniversitelerin ihtiyaçtan kaynaklanan şekliyle yeniden kurulup geliştirilmesi, yeni okulun yeni kültürüyle çevresine katacağı değerdir. Üniversitelerin bölünmesi Türkiye’de üniversitelerin amacından uzaklaşması anlamına gelmektedir. Bu yüzden üniversitelerin bölünmesi kesinlikle iyi bir durum değildir. Bizim gençlerimizin geleceğin bilgi toplumunda dünyadaki gençlerle yarışabilmesi için dünyadaki gelişmeleri takip edilerek Türkiye’ye faydalı olabilmeleri için gerçek anlamda iyi üniversitelerin açılmasına ihtiyacımız var. Okul açmadan önce de ihtiyaçları iyi belirlemek gerekir. Örneğin Mühendislik Fakültelerinde yetiştirdiğimiz öğrencilerin çoğunluğu işsiz kalıyorsa bunun iki nedeni vardır. Birincisi planlama yoktur ikincisi ise üniversiteden yeterli al t yapıyı kazanamamış demektir. Bu şekilde üniversite açmakta yanlıştır. Üniversite bölme olayı en kolay üniversite sayısını çıkarma yöntemidir” dedi.
“Kültürlerinden en ufak şekilde göremezsiniz”
Samsun’daki liselerinde yerlerinin değişmesinin kötü ve kültürlerinin yok olmasına neden olduğunu belirten Kara, “Bu durum liseler için de geçerlidir. Örneğin eski kültüründen eser kalmayan bir Mithatpaşa Anadolu Lisesi, proje okulu deyip yok edilen bir Samsun Anadolu Lisesi var. Yeri değiştirilen bir Atatürk Anadolu Lisesi, Namık Kemal Anadolu Lisesi var. Bu liselerin eski kültürlerinden en ufak şekilde göremezsiniz” diye konuştu.
Müberra TAŞÇI