Yörede yaşayan çiftçiler olarak santrale karşı 3 ayrı dava açtıklarını belirten Çarşamba Çevre ve Çiftçi Derneği Sözcüsü Murat Şenel, konuyla ilgili samsunhaber.com’un sorularını yanıtladı.
YÜRÜTME DURDU, İNŞAATA DEVAM!
Şenel, ilk davanın Toprak Koruma Kurulu kararına karşı açıldığını hatırlatarak “Birinci sınıf tarım alanında kanunsuz şekilde yapımı tamamlanan depolama yerinin tarım dışı faaliyete açılması kararıyla ilgili mahkeme “yürütmeyi durdurma kararı” verdi. Yapılan itirazın da ret edilmesiyle bu karar kesinleşti. Ancak bu karara rağmen inşaata devam edilmesiaçıkça hukuksuzluktur” dedi.
ÇİFTÇİLERİN HEPSİ SANTRALE KARŞI
Santralin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına yapılan itirazın duruşmasının da 9 Mart Pazartesi günü yapıldığı kaydeden Şenel, duruşmada söz alan yörede hayvancılık yapan çiftçilerden Seyfettin Yavan’ın ifadesindeki önemli ayrıntılara dikkat çekti.
BİLİRKİŞİ RAPORU YETERSİZ KALDI
Şenel, proje tanıtım dosyasında yer alan eksikliklere ve yanlı hazırlandığını düşündükleri Bilirkişi raporuna itirazlarını yinelediklerini belirterek, söz konusu bilirkişi raporunun mahkemeye sordukları soruların hiç birine cevap vermediğini söyledi.
“DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Bilirkişi raporunun bilimsel hiçbir makale, araştırmaya dayanmadığını öne süren Şenel, “Firmanın proje tanıtım dosyasının kopyala yapıştır şeklinde olduğu, bilimsel ve hukuki hiçbir hükmünün bulunmadığı belli. Bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız” diye konuştu.
“VATANDAŞ BİNA BİLE YAPAMIYOR”
BES’e karşı açılan üçüncü davanın ise büyük bir hukuksuzluğa konu olduğunu iddia eden Şenel depo ruhsatı ile santral binası yapıldığını, Büyük Ova kapsamına alınmış Çarşamba ovasında vatandaşın 75 m2 den daha büyük bina yapamazken şirketin ruhsatsız bir şekilde santral inşaatı yapmasına bir anlam veremediklerini ifade etti.
Haber: Tahir Ömer ÇOKLUK